Polen door na strafschoppen

Bekijk het matchverslag vanaf 38:18.

Polen heeft zich als eerste land geplaatst voor de kwartfinales van het EK. De Polen hadden daar wel strafschoppen voor nodig tegen Zwitserland.

De wedstrijd was nog maar 23 seconden bezig en de Zwitsers gaven al meteen een cadeautje weg aan de Polen. Na een slechte terugspeelbal van Djourou was doelman Sommer net sneller op de bal dan Lewandowski, in de herneming trapte Milik de bal over. Zwitserland leek even van slag, maar kwam na tien minuten toch beter in de wedstrijd. Een lage voorzet van Shaqiri werd door Dzemaili in het zijnet getrapt.

Beide ploegen waren aan elkaar gewaagd, al kreeg Polen de beste kansen. Krychowiak kopte een hoekschop over en ook Milik kon de Polen op voorsprong brengen, maar miste in de afwerking. Zo’n vijf minuten voor de pauze viel het openingsdoelpunt dan toch aan Poolse kant. Na een scherpe tegenaanval bracht Milik de bal tot bij een vrijstaande Blaszczykowski, die schoot de 0-1 door de benen van doelman Sommer in doel.

Wereldgoal Shaqiri
Verliezen betekent vanaf deze fase in het toernooi ook de uitschakeling en dat wilde Zwitserland absoluut vermijden. De thuisploeg kwam dan ook vurig uit de kleedkamers en kwam bijna langszij na een schot van Shaqiri, doelman Fabianski bracht redding voor de Polen. Schär nam dat “vurig” iets te letterlijk en mocht na een stevige tackle op Lewandowski blij zijn met ‘maar’ geel. Al betekent die gele kaart wel dat hij een mogelijke kwartfinale mist.

Het tempo in de tweede helft lag een pak lager dan voor de pauze. De Polen kropen steeds meer achteruit, terwijl de Zwitsers – luid aangemoedigd door de supporters – druk bleven zetten. Tien minuten voor tijd viel de Zwitserse gelijkmaker dan toch en wat voor een! Xherdan Shaqiri pakte uit met een omhaalbeweging en trapte de 1-1 zo heerlijk in het hoekje.

Verlengingen
We kregen zo meteen verlengingen in de eerste achtste finale van dit EK. In de eerste periode namen beide teams geen risico’s. Aan de tweede helft begonnen de Zwitsers heel scherp. Zij leken niet te willen wachten op strafschoppen. Invaller Derdiyok kreeg twee uitgelezen kansen op de winning goal, maar de Poolse doelman Fabianski zorgde ervoor dat strafschoppen moesten bepalen wie er doorstootte. 

Strafschoppen
In de strafschoppenreeks namen beide aanvoerders de eerste penalty voor hun rekening. Lichtsteiner en Lewandowski zetten die ook perfect om. De tweede van de Zwitsers werd door Xhaka ver naast getrapt. Een kapitale misser, want alle andere strafschoppen gingen binnen. Polen plaatst zich zo als eerste team voor de kwartfinales van het EK. 

 

 

3 keer bekeken