COLUMN: Spitsuur

Voetbalcommentator en -reporter Dirk Deferme over de cijfers van Romelu Lukaku die tegen Hongarije zijn 50ste interland speelt.

Keepers en spitsen. Alle spelers zijn uniek maar keepers en spitsen zijn unieker. Je hebt in elk elftal één keeper en één spits. Voor de doorsnee voetbalkijker zijn dat de mannen die individueel kunnen falen. Om hen ga je schelden als het niet lukt. “Vliegenvanger!” “Kloefkapper!” Doelpunten, daarop worden zij afgerekend. Tegen en voor, min en plus, zij zorgen voor een positief of een negatief saldo ook al maken ze deel uit van een team en ook al beoefenen ze een collectieve sport.

Marc Wilmots zet straks allicht voor de vijfde keer op rij Romelu Lukaku op de nummer 9-positie. De bondscoach, ook een klassieke midvoor geweest, geeft Lukaku vertrouwen. Misschien niet onvoorwaardelijk maar wel 100%. Lukaku is 23 en hij heeft het potentieel om de beste Belgische spits aller tijden te worden. Hij speelt vanavond zijn vijftigste interland. Hij zit nu aan 2601 minuten. Er zijn maar drie volledige wedstrijden bij. Daarnaast speelde hij 25 keer een uur of meer en 22 keer een helft of minder. Inclusief de drie door de FIFA geschrapte goals tegen Luxemburg - het was geen officiële interland omdat België te vaak wisselde - scoorde Lukaku 17 keer. Zo blijft hij bij ons in de tabellen: één doelpunt om de 153 minuten. Lukaku is al een fenomeen en dat wordt hij nog veel meer.

Dit zijn de beste schutters aller tijden van de Rode Duivels: 1. Voorhoof en Van Himst (30), 3. Wilmots (29), 4. Mermans (27), 5. De Veen (26)

Zie Romelu Lukaku op zijn 23ste al blinken op het lijstje dat nu volgt. Hier staan allemaal  doelpuntenmakers, typische en a-typische puntaanvallers, Rode Duivels gerangschikt op het aantal minuten dat ze gemiddeld nodig hadden om te scoren in een wedstrijd voor hun land.

De blikvanger is natuurlijk Robert De Veen van FC Brugeois. Topschutter in 1905 en 1906, overleden in 1939. Een fenomeen van voor de oorlog dus. Eén keer gespeeld en gescoord, zo zijn er een paar. Eén helft gespeeld en gescoord? Tom Caluwé, vandaag de assistent-coach van KV Mechelen. Eén keer 90 minuten en 2 doelpunten? Georges Quéritet van Racing Club de Bruxelles, dat klinkt en het is al lang geleden. Bij de mannen met weinig speelminuten zitten er wel wat die maar weinig tijd nodig hadden voor een doelpunt. De relevantie van dat cijfer neemt toe met het aantal speelminuten.

Toch nog deze: Michy Batshuayi, nog geen minuut gespeeld op EURO 2016. Het frivolere type, getruukte, gavere techniek dan Lukaku én mettertijd misschien echt zijn concurrent. Hij is 22, heeft 5 caps, 2 goals en 152 speelminuten. Hij had dus 76 minuten per doelpunt nodig. Van de concurrentie, de complementariteit en de optelsom van Batshuayi en Lukaku kunnen de Rode Duivels nog leven tot lang na Qatar 2022.   

2 keer gelezen