Brexit heeft ook gevolgen voor voetbal

De meerderheid van de Britten heeft gekozen voor een vertrek uit de Europese Unie. Die Brexit heeft ook gevolgen voor het voetbal in Engeland. Voor voetballers uit de EU zal het veel moeilijker worden om in bijvoorbeeld de Premier League te gaan spelen.

Groot-Brittannië maakt tot nu toe deel uit van de EU, wat wil zeggen dat er een vrij verkeer van arbeid is. Belgische voetballers kunnen zo zonder problemen aan de slag gaan in Engeland. Wanneer de Brexit helemaal rond is, gelden er andere regels. Spelers hebben dan een werkvergunning nodig en om die te krijgen, moet er aan een aantal voorwaarden worden voldaan.

Zo moet je een minimaal percentage aan interlands hebben gespeeld voor jouw land. Voor België ligt dat percentage op 75% in de laatste twee jaar. Daarnaast houden ze in Engeland ook rekening met de FIFA-ranking. Het land van de speler moet de laatste twee jaar in de top 70 hebben gestaan. Jongere spelers, zoals bijvoorbeeld Thomas Meunier, kunnen een transfer naar de Premier League zo voorlopig vergeten.

De volgende maanden onderhandelt de Europese Unie met Groot-Brittannië over hoe de scheiding juist zal verlopen. Dan pas zal helemaal duidelijk worden welke Europese wetten en regels er nog, of niet meer, zullen gelden voor de Britten en wat de gevolgen zullen zijn voor het voetbal. 

 

7 keer gelezen