Dossier EK 2016

Lukaku: "Mensen wachten tot we falen"

Dankzij hun plaats in de “makkelijke” tabelhelft op het EK, zien veel voetballiefhebbers de Rode Duivels al in de EK-finale staan. Toch vindt Romelu Lukaku dat er ook een andere, negatief ingestelde groep de Belgen liefst zo snel mogelijk uit het tornooi ziet. “Veel mensen zijn aan het wachten tot we falen.”

België kan rekenen op een enorm getalenteerde generatie. Dat brengt de nodige druk en misschien ook jaloezie met zich mee. “We hebben een ploeg met heel goede spelers, maar veel mensen denken: kunnen zij zich wel bewijzen op hoger niveau.” Met die critici zijn de Duivels zelf niet bezig zegt Lukaku. “Wij kijken gewoon vooruit en moeten ervoor zorgen dat we winnen.”

Voor Romelu Lukaku begon het EK niet zoals gepland. De spits kende een offday tegen Italië, maar herpakte zich tegen de Ieren met twee doelpunten. Tegen Zweden kreeg hij een aantal kansen, maar scoren lukte niet. “Ik lig er niet wakker van dat ik geen doelpunt maakte. We moesten gewoon winnen. Het belangrijkste is dat we ons kwalificeerden voor de volgende ronde.”

In die volgende ronde nemen de Rode Duivels het op tegen Hongarije. Bij de Hongaren komt Lukaku een oude bekende tegen van bij Anderlecht. “Roland Juhasz, die ken ik inderdaad nog. Maar het maakt mij niet uit tegen wie ik speel, ik wil gewoon winnen. Ik moet ervoor zorgen dat ik er sta, net zoals de rest van de ploeg.” En van die grijze trainingsbroek van pyjamadoelman Kiraly geraakt onze spits zeker niet geïntimideerd.