Buitenlandse pers nog niet overtuigd, bookmakers wel

Voor heel wat supporters is het zeker: België zal – mede dankzij een “makkelijk” parcours – doorstoten naar de finale van het EK. Maar de buitenlandse pers is nog lang niet overtuigd van de kwaliteiten van de Duivels. De bookmakers van hun kant hebben er wel vertrouwen in. Zij zien België als een van de drie grote favorieten voor de eindwinst.

Na het verlies tegen Italië en de 3-0-winst tegen de Ieren, hebben de Rode Duivels de groepsfase van het EK afgesloten met een 0-1-zege tegen Zweden. Toch zijn de buitenlandse media nog niet onder de indruk.

In Frankrijk begrijpen ze niet waarom België voor dit EK werd uitgeroepen tot een van de favorieten voor eindwinst. Volgens Le Monde is de “favorietenstatus van de Rode Duivels meer hypothetisch dan realistisch”. Ook het magazine SoFoot is kritisch voor de Belgen. “Een klein België kon in een matige match de twijfels niet wegspelen. Nog meer dan Frankrijk, Engeland of Duitsland heeft het ontgoocheld in de groepsfase. Daar zal deze schijnzege voor kenners niets aan veranderen.”

Uitzondering op het Franse negativisme is L’Equipe. De sportkrant zag een “magisch België dat veel enthousiaster was dan Zweden. Opgelet: zij zijn aan het groeien.”

Naast de Franse, is ook de Britse pers lang nog niet onder de indruk van de Rode Duivels. “De prestaties van de Belgen zijn zo wisselvallig dat de kwalificatie voor de kwartfinales nog niet zeker is. Puur op talent moet het wel lukken, maar hun spel vertoont nog steeds hiaten. Het blijft zoeken naar balans en patronen”, schrijft The Guardian. Ook BBC zag geen overtuigende match van de Belgen. “Het ontbrak België aan de nodige daadkracht vooraan. Ze moesten flink zwoegen.” The Daily Mail heeft het over een “plat België dat zeker niet zo indrukwekkend was als tegen Ierland. Er zit talent in de ploeg, maar het ontbreekt overtuiging.”

De Zweedse media tot slot zijn bijzonder streng voor Ibrahimovic en zijn ploegmaats. Vooral de afscheidnemende Ibrahimovic moest het ontgelden. “Het was zijn laatste interland, maar het leek wel zijn eerste“, aldus Dagens Nyheter. “Zo slecht liep de samenwerking met de anderen. Als hij niet buitenspel stond, liep hij wel ergens waar hij niet hoorde te zijn.” Expressen zag dat de Belgen het moeilijk hadden: “Achter Courtois lag een doel dat smachtte naar een hapje, België bibberde.”

Bookmakers: België top 3
De buitenlandse media zijn nog niet overtuigd, de bookmakers wel. Het toonaangevende gokkantoor William Hill heeft na de groepsfase een nieuwe ranglijst opgesteld. Daarin springt België over Spanje naar de derde plaats, met een kans van elf tegen 2. Frankrijk en Duitsland delen de eerste plaats in de ranking. Wie gokt dat een van die twee landen het EK wint, krijgt zijn inzet vier keer terugbetaald.

Ranglijst gokkantoor William Hill: 

 1. Frankrijk: 4-1
 2. Duitsland: 4-1
 3. België: 11-2
 4. Spanje: 6-1
 5. Engeland: 8-1
 6. Kroatië: 9-1
 7. Portugal: 10-1
 8. Italië: 16-1
 9. Polen: 20-1
 10. Wales: 20-1
 11. Zwitserland: 40-1
 12. Hongarije: 66-1
 13. IJsland: 100-1
 14. Ierland: 100-1
 15. Noord-Ierland: 200-1
 16. Slovakije: 200-1
4 keer gelezen