Oppassen voor de Hongaren

Bekijk de reportage vanaf 39:00

De Rode Duivels hebben zich geplaatst voor de achtste finales van het EK en daarin is Hongarije onze volgende opponent. Op papier zijn de Hongaren een makkelijke tegenstander, maar ze doen het verrassend goed in Frankrijk. De Belgen zullen de kwalificatie voor de kwartfinales zeker niet cadeau zullen krijgen, dat beseffen ook Marc Wilmots en zijn spelers.

De Hongaren hebben immers niets te verliezen in de volgende ronde. Hun EK is tot nu toe een sprookje, want ze wonnen verrassend hun groep. Voor IJsland en Portugal, voor dit EK nog de grote favoriet voor groepswinst. Toch scheelde het niet veel, of er was van de Hongaren geen sprake op dit EK.

EK-kwalificatie
In hun kwalificatiegroep eindigden de Magische Magyaren pas derde, na Roemenië en groepswinnaar Noord-Ierland. In tien kwalificatiewedstrijden kon Hongarije amper elf keer scoren. Het won vier keer, speelde evenveel keer gelijk en leed ook twee nederlagen. Via barragewedstrijden kon Hongarije zich toch nog plaatsen voor de EK-eindronde, door twee keer te winnen van Noorwegen.

Groepsfase EK
Het EK zelf verloopt voor de Hongaren tot nu toe een pak beter dan de kwalificaties. Hongarije begon verrassend met een 0-2-zege tegen Oostenrijk, speelde dan 1-1 gelijk tegen IJsland en in zijn laatste groepsmatch pakte het een punt in de spektakelmatch tegen Portugal. Het werd 3-3 tegen Cristiano Ronaldo en co. Hongarije won zo groep F voor de IJslanders en voor Portugal. Oostenrijk eindigde als laatste.

Sterkhouders
De sterkhouders van dit Hongarije zijn aanvoerder Balasz Dzsudzsak en middenvelder Laszlo Kleinheisler. Als kapitein wordt Dzsudzsak op handen gedragen door zijn medespelers en door de supporters. De 29-jarige aanvaller is niet alleen een geboren leider, hij beschikt ook over een fijne traptechniek die hem op dit EK twee doelpunten opleverde tegen Portugal.

Laszlo Kleinheisler is een ster in wording bij het Hongaarse nationale elftal. De 22-jarige middenvelder van Werder Bremen maakte zijn debuut in de nationale selectie tijdens de EK-barragewedstrijden tegen Noorwegen en was daarin meteen beslissend. Hij maakte de belangrijke winning goal in de heenwedstrijd.

Pyjamadoelman
De opvallendste speler bij de Hongaren is zonder twijfel de doelman: Gabor Kiraly. De goalie valt op door de grijze trainingsbroek waarin hij speelt. Die gaf hem de bijnaam pyjamadoelman. De grijze trainingsbroek is een soort van bijgeloof voor Kiraly. In het begin van zijn carrière droeg hij er altijd zwarte, omdat dat comfortabeler was op de ruwe velden in zijn thuisland. Op een bepaald moment droeg hij een aantal wedstrijden een grijze broek. In die matchen bleef hij acht keer na mekaar ongeslagen en sindsdien blijft de Hongaarse doelman trouw aan de grijze trainingsbroek. Kiraly – 40 jaar oud – is trouwens ook de oudste speler ooit op een EK.