Belgen winnen en spelen nu tegen Hongarije

Bekijk het matchverslag vanaf 10:30

België heeft zijn laatste groepswedstrijd op het EK met 0-1 gewonnen van Zweden, met dank aan een heerlijk doelpunt van Radja Nainggolan. De Duivels gaan zo als tweede van hun groep door naar de achtste finales. Daarin nemen ze het op tegen Hongarije.

Na de 3-0-overwinning tegen Ierland hadden de Belgen opnieuw wat vertrouwen getankt. Tegen de Zweden had België genoeg aan een gelijkspel om zich te verzekeren van de tweede plaats. De Duivels begonnen gemotiveerd aan de match, maar het was Zweden dat al na vijf minuten een uitstekende kans op de openingsgoal kreeg. Berg kwam na een vrije trap oog in oog te staan met Courtois, onze nationale nummer één pakte uit met een noodzakelijke redding.

België duwde Ibrahimovic en co terug tot op hun eigen helft, maar echte kansen konden onze landgenoten niet versieren. Vlak voor de rust was Thomas Meunier nog het dichtst bij de Belgische openingsgoal. De rechtsachter van Club Brugge kopte een voorzet van De Bruyne net naast.

De Zweden moesten winnen als ze nog kans wilden maken op de achtste finales – en het interlandpensioen van Ibrahimovic wilden uitstellen – en dus begonnen ze ook gedreven aan de tweede helft. Ibra en Ekdal creëerden twee kleine kansjes, maar echt gevaarlijk waren die niet. Bij de Belgen was het wachten tot iets voor het uur voor een eerste poging.

Enkele minuten later scoorde Zlatan Ibrahimovic voor Zweden, maar er was al gevlagd voor buitenspel. Ook aan de andere kant werd een doelpunt van Romelu Lukaku terecht afgekeurd voor offside. Naar het einde van de match namen de Belgen de wedstrijd in handen. Romelu Lukaku en de ingevallen Dries Mertens waren twee keer dichtbij de openingsgoal, maar het was wachten tot zes minuten voor tijd eer die ook viel. Radja Nainggolan pakte uit met een fantastische knal in de verste hoek en zorgde zo voor de 0-1.

België stoot zo als tweede in groep E door naar de achtste finales, Zweden is uitgeschakeld. Die uitschakeling betekent ook het einde van de interlandcarrière van Zlatan Ibrahimovic. 

Eindstand groep E: 

  1. Italië, 6 p
  2. België, 6 p
  3. Ierland, 4 p
  4. Zweden, 1 p