Kroatië klopt Spanje en is groepswinnaar

Kroatië heeft voor misschien wel de grootste verrassing tot dusver gezorgd op het EK. De Kroaten bogen een 0-1 achterstand tegen Spanje om in een 2-1 overwinning. Ivan Perisic, ex-Club Brugge, zorgde vijf minuten voor tijd voor het winnende doelpunt. Door de overwinning springt Kroatië zelf over Spanje naar de 1e plaats in groep D. Daardoor komt Spanje in de achtste finales uit tegen Italië terwijl Kroatië tegen één van de beste derdes uitkomt. 

Na de demonstratie tegen Turkije gold Spanje als dé topfavoriet op het EK. De Spanjaarden begonnen ook goed met al na 7 minuten de 1-0 van Alvaro Morata na een knappe aanval. Silva zette Fabregas alleen voor doel, die stifte de bal over de Kroatische doelman en op de lijn stond Morata om z’n derde van het tornooi te maken. Nadien zakte Spanje wat terug en kwam Kroatië beter in de wedstrijd. Een schot van Rakitic botste eerst via de lat én de paal terug het veld in, maar op slag van rust werd het toch 1-1. Ivan Perisic zette voor en Ivan Kalinic devieerde de bal aan de eerste paal in doel.

In de tweede helft was er aanvankelijk weinig te beleven. Spanje leek tevreden met een gelijkspel en het grootste gevaar kwam van Kroatië, maar die konden niet profiteren van een misser van De Gea. Na 70 minuten kreeg Spanje een uitgelezen mogelijkheid om opnieuw op voorsprong te komen, maar Sergio Ramos kon een strafschop niet benutten. De Kroatische doelman Subasic stopte de elfmeter.

Het doelpunt viel aan de overkant. Vijf minuten voor tijd kwam er een snelle counter van de Kroaten. Pjaca stak de bal op het juiste moment tot bij Ivan Perisic en die vloerde De Gea in de korte hoek. Enorme vreugde bij de Kroaten want door die overwinning snoept het de eerste plaats (en daarbij horend een betere loting voor de achtste finales) af van Spanje.

De eindstand in groep D:

  1. Kroatië: 7 punten 
  2. Spanje: 6 punten 
  3. Turkije: 3 punten
  4. Tsjechië: 1 punt

 

8 keer gelezen