Dit zijn de scenario's voor Rode Duivels

Vanavond om 21.00 uur spelen de Rode Duivels hun laatste groepswedstrijd tegen Zweden. Dan weten we ook of België zich kan kwalificeren voor de achtste finales op het EK. Maar stel dat de Duivels zich toch in de luren laten leggen door de ploeg van Zlatan Ibrahimovic? Maken ze dan nog kans om alsnog door te gaan? Een overzicht van de mogelijke scenario’s:

België wint van Zweden of speelt gelijk
Als de Belgen minstens één punt halen tegen Zweden, eindigen ze sowieso tweede in groep E. De Italianen hebben hun eerste twee groepswedstrijden gewonnen en omdat zij het onderlinge duel met de Rode Duivels wonnen, eindigen zij sowieso op de eerste plaats.

België verliest en Ierland wint
Als de Rode Duivels kopje onder gaan tegen de ploeg van Ibrahimovic én Ierland wint van Italië, is het boeken dicht voor België. Dan eindigen we zelfs laatste in onze poule met drie punten en mogen de Duivels huiswaarts keren.

België verliest en Ierland wint niet  
Als de Rode Duivels niet winnen is er nog geen man overboord. Dan hangt er veel af van de wedstrijd tussen Italië en Ierland. Als Ierland niet wint, eindigen de Duivels derde in hun poule en wordt het ingewikkeld. Dan wordt er gekeken naar de andere groepen om te beslissen of de Duivels alsnog als een van de vier ‘beste derdes’ kunnen worden opgevist, maar dat wordt bepaald door een aantal factoren. Noord-Ierland en Slovakije hebben sowieso al een plaatsje in de achtste finales bemachtigd als 'beste derde'. 

1. Het aantal punten:
Bij verlies tegen Zweden eindigen de Duivels met drie punten in poule E. Daarmee doen ze even goed als Albanië (Groep A) en Turkije (Groep D). Mogelijk komt de derde uit groep F ook nog op gelijke hoogte met de Rode Duivels.

2. Het doelpuntensaldo:
De kans is dus groot dat men er na het aan aantal behaalde punten niet uitkomt. Vervolgens wordt er gekeken naar het doelpuntensaldo van de verschillende landen. Op dit moment heeft België een saldo van +1, Turkije en Albanië van -2. Het is zaak om twee landen achter je te houden. De Rode Duivels kunnen zich in dit geval dus zelfs een 3-0 nederlaag tegen Zweden permiteren om alsnog naar de achtste finales te gaan. In dat geval hebben we ook een doelsaldo van -2, maar op basis van het volgende criterium - het aantal gescoorde doelpunten - doen we beter dan Albanië en Turkije.

3. Het aantal gescoorde goals:
Stel dat er dan nog geen beslissing gevallen is, wordt er gekeken naar hoe vaak de bal tegen de netten vloog. België doet er dan ook goed aan zeker te scoren tegen de Zweden. Positief is dat de andere derdes niet vaak de goal wisten te vinden. Albanië en Turkije scoorden maar één keer. België scoorde al 3 doelpunten op het EK en is in dit criterium duidelijk in het voordeel.

4. Het aantal rode en gele kaarten:
De kans is klein, maar als er na al deze criteria nog geen uitsluitsel is, wordt er gekeken naar de fair play van de verschillende landen. Het land met de minste rode en gele kaarten gaat dan door naar de volgende ronde.

5. De UEFA-coëfficiënt:
In het geval dat Hitchcock er zich mee komt bemoeien en de beslissing uitdraait op een ware thriller, wordt in laatste instantie gekeken naar de UEFA-coëfficiënt. België staat negende op de UEFA-ranking en staat daarmee hoger dan Albanië (39), Noord-Ierland (46) en Turkije (11). Enkel Portugal, dat mogelijk nog derde eindigt in Groep F, staat boven de Rode Duivels. Zij prijken op de vijfde plaats. 

Wat bij kwalificatie? 
Als België vanavond wint van Zweden eindigt het dus tweede in groep E. De Duivels spelen dan in Toulouse op zondag 26 juni (21.00 uur) tegen de winnaar van groep F. Op dit moment staat Hongarije aan de leiding, maar ook in die poule moet de laatste wedstrijden nog gespeeld worden. Mogelijke andere tegenstanders zijn Portugal of IJsland, maar dat weten we ook pas later vandaag. 

Het wordt ingewikkelder als de Rode Duivels derde eindigen in hun poule en alsnog opgevist worden als een van de 'beste derdes'. Dan speelt ons nationaal elftal tegen de winnaar van poule A, B, C of D, maar dat hangt af van de rangschikking van beste derdes. 

Weg naar finale
Als België tweede wordt in zijn groep, ligt op papier de weg naar de finale open. Ze ontlopen dan alle toplanden. Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en Engeland zitten namelijk allemaal in de andere tabelhelft. 

2 keer bekeken