Column: "Veinzen"

Dirk Deferme is voetbalcommentator - en verslaggever voor Stadion & VTM NIEUWS. In z'n nieuwste EK-column heet hij het over een nieuwe tactiek: "veinzen."

De 3-0 tegen Ierland was nog niet verteerd toen we in Oostende mijnheer en mevrouw Jan Ceulemans tegen het lijf liepen. Formidabele vent, de Caje. Ook als trainer nooit achterdochtig, aaibaar, benaderbaar, een gewone mens gebleven. We stonden op een winderige straathoek tussen Kursaal en zeedijk. Mevrouw Ceulemans hield de jas goed dicht, mijn vrouw trok een gezicht alsof ze bang was om weg te waaien. De vrouwen vonden elkaar in één blik. Nu zou het even over voetbal gaan.

“De eerste 25 minuten waren heel goed daarna zakten we toch weer wat terug.” “Twee countergoals, Jan. Mooie doelpunten, allemaal.” “Dat zijn wij, de tegenaanval. We hebben dat in ons,” zei Jan. “Jij hebt dat mee uitgevonden, Jan.” De vrouw van Jan moest lachen. En ik dacht: Gouden Schoen in ’80, ’85 en ’86, in het All-Star team van de Wereldbeker van Mexico 1986 en die staat hier zo gewoon op de dijk in Oostende.

Een paar minuten later waren we onderweg naar huis. “Hebben die kinderen?” Mijn vrouw vond het heel raar dat ik dat niet wist.

Een kleine twee weken geleden was ik bij Paul Van Himst. Gouden Schoen van ’60, ’61, ’65 en ’74. Even voetbalslim als Jan Ceulemans. Hij zei over de Duivels: “Als we verdedigen kunnen we geen goals maken en als we aanvallen kunnen we precies niet verdedigen.” De waarheden zijn eeuwig maar de woorden zijn die van een ander tijdperk. Toen was voetbal nog heel simpel. Het werd vooral heel eenvoudig verteld. Het was nog geen halve wetenschap.

Een compleet team hoeft geen keuzes te maken. Als het aanvallend klopt dan klopt het defensief ook. Het was die gedachte die Van Himst dwars zat. Het maakte hem ambetant. Hij zag de oplossing niet, toen, de dag na de 3-2 tegen Noorwegen.

Counteren zit in ons DNA. Kiezen voor de verdediging en loeren op de tegenaanval. Is dat zo? Er is toch ook die hedendaagse variant. Het Barcelona van Luis Enrique kan formidabel counteren, Atletico en Real ook. Zelfs tegen de zwakkeren in La Liga maken zij doelpunten via een tegenaanval. Geweldig om te zien. Razendsnel voetbal doet naar adem happen. Er is geen tijd voor de oe’s, de aa’s en de olé’s die de 28 passes tot aan een doelpoging begeleiden.

Af en toe eens inzakken en dan terugslaan. Veinzen dat je achteruit moet, de bal even aan de tegenstander laten. We hebben het gevonden.

Veinzen.

Er circuleren moppen waarin de bondscoach veinst dat hij de match tegen Italië bewust heeft laten schieten. Wegzakken om daarna toe te slaan via het pad van de tweede van groep E. Tegen Portugal & Co en daarna Wales of Albanië.

In de halve finale staan we dan tegenover Spanje. Als dat maar goed komt.

By the way: Jan Ceulemans heeft twee dochters: Ellen (32) en Karen (26).

 

2 keer gelezen