Bale leidt Wales naar groepswinst

Bekijk het matchverslag vanaf 29:40.

Wales heeft zich verzekerd van een plaats in de achtste finales van het EK. Tegen Rusland won Wales makkelijk met 3-0. Door het gelijkspel van Engeland tegen Slovakije is Wales zelfs groepswinnaar. Dé uitblinker bij Wales was opnieuw Gareth Bale. Hij scoorde z’n derde doelpunt in drie wedstrijden op dit EK. Rusland is door de nederlaag definitief uitgeschakeld.

Met een overwinning was Wales zeker van de achtste finale en ze trokken dan ook meteen in de aanval. Na tien minuten stak Joe Allen de bal slim tot bij Aaron Ramsey. De middenvelder van Arsenal bleef oog in oog met de Russische doelman Akinfeev koel en scoorde de 1-0. Tien minuten later stond het al 2-0. Bale kreeg de bal met gelukje – via een Russische voet – tot bij de mee opgerukte Neil Taylor en de verdediger trapte de bal in twee keer voorbij Akinfeev.

Gareth Bale bleef nadien een gesel voor de Russische defensie. In de tweede helft kon hij tot twee keer toe niet scoren, maar bij de derde poging was het wel raak. Ramsey vond Bale en die trapte z’n derde doelpunt van dit EK tegen de touwen. Daardoor is hij meteen ook topschutter op dit EK. De Russen kregen in de slotfase nog een unieke kans op een eerredder maar Dzyuba trapte net naast.

Door het gelijkspel van Engeland snoept Wales de groepswinst zelfs nog af van grote broer Engeland. Dit leidde tot emotionele taferelen bij het Welshe publiek. In de achtste finales speelt Wales tegen de derde uit groep A, C of D.

Dit is de eindstand in groep B:

  • Wales: 6 punten      
  • Engeland: 5 punten
  • Slovakije: 4 punten 
  • Rusland: 1 punt