Hoe werkt het: 1/8e finales op het EK?

Het wordt stilaan money time op het EK in Frankrijk. Alle groepen gaan hun beslissende fase in en er wordt bepaald wie doorgaat naar de achtste finales en wie onherroepelijk naar huis moet. Omdat het EK voor het eerst met 24 landen gespeeld wordt, werkt het poulesysteem iets anders.

Voor de groepswinnaars en de tweedes in de groepen is het makkelijk. Zij stoten door naar de achtste finales. In groep A is de beslissing al gevallen. Daar is Frankrijk groepswinnaar en Zwitserland eindigde als tweede. De Fransen stoten dus samen met de Zwitsers door. Ook Italië & Spanje hebben zich al verzekerd van de achtste finales op het EK. Als landen met hetzelfde aantal punten eindigen wordt er gekeken naar het onderlinge resultaat. Is dat ook gelijk, wordt er gekeken naar het doelpuntensaldo. En als ook die paramater gelijk zou zijn, is het aantal gemaakte doelpunten doorslaggevend.

Nieuw op dit EK is dat ook de vier beste derdes doorstoten naar de achtste finales. Er zijn in totaal zes groepen op het EK en daarvan mogen dus nog vier landen die als derde eindigden alsnog naar de volgende ronde. Mogelijks stoot zo Albanië, dat met 3 punten als derde eindigde in groep A, door naar de achtste finales. Daarvoor moeten de Albanezen wel het resultaat van de andere groepen afwachten.

Het is wel perfect mogelijk dat landen die als derde eindigen eenzelfde aantal punten hebben. Diegene die het meeste aantal punten gehaald hebben stoten door, maar als het om het vierde en laatste ticket voor de achtste finales gaat, en landen nog eenzelfde aantal punten hebben wordt er naar andere criteria gekeken.

Een eerste parameter is het doelpuntensaldo. Is dat ook gelijk is de tweede parameter het aantal gemaakte doelpunten in de groepsfase. Als ook dat aantal gelijk is, wordt er gekeken naar de ploeg met het minste aantal rode en gele kaarten. Moest ook dat aantal gelijk zijn, wat heel onwaarschijnlijk is, is de UEFA-coëfficiënt van de landen doorslaggevend.

2 keer gelezen