Albanië schrijft geschiedenis op EK

Albanië heeft geschiedenis geschreven op het EK in Frankrijk. De Albanezen konden op hun allereerste Europese kampioenschap voor het eerst winnen, met dank aan een doelpunt van Sadiku – tevens het eerste Albanese doelpunt ooit op een EK-eindronde. Albanië mag nog altijd dromen van de achtste finales, Roemenië is uitgeschakeld. 

De wedstrijd tussen Roemenië en Albanië was er een op het scherpst van de snee. Beide teams moesten winnen als ze nog een kans wilden maken op de volgende ronde en dus werd het een match van hard tegen onzacht. De Albanezen Lila en Basha ontsnapten al vroeg in de match aan rood.

De Roemenen namen de wedstrijd in handen en probeerden op voorsprong te komen via Stancu en Alibec, maar het was Albanië dat het dichtst bij de openingsgoal kwam. De vrijstaande Lenjani trapte de bal over. Naar mate de wedstrijd vorderde, herstelden de Albanezen het evenwicht en nog voor de rust schreef Sadiku zich in de geschiedenisboeken. Hij is de eerste Albanees ooit die een goal maakt op de eindronde van een EK.

In de tweede helft gingen de Roemenen op zoek naar de gelijkmaker, maar ze geraakten amper door het Albanese blok. Een kwartier voor tijd had Andoni de 1-1 aan de voet, maar zijn schot knalde tegen het doelhout. Het Roemeense slotoffensief haalde niets meer uit. Roemenië is zo uitgeschakeld op het EK. Na het laatste fluitsignaal barstte er een groot Albanees volksfeest los in Lyon. De EK-debutant mag nu nog hopen om door te stoten naar de achtste finales als een van de beste derdes. 

 

2 keer gelezen