Frankrijk en Zwitserland stoten door na 0-0

Bekijk het matchverslag vanaf 27:30.

Frankrijk en Zwitserland hebben zich als groepswinnaar en tweede geplaatst voor de volgende ronde van het EK. De twee speelden 0-0 gelijk na een match waarin de kansen voor de Les Bleus waren en de Zwitsers vooral last hadden van kapotte shirts.

Gastland Frankrijk was na de zege tegen Albanië al zeker van de kwalificatie voor de volgende ronde. Het duel tegen Zwitserland stond volledig in het teken van de groepswinst, want ook de Zwitsers konden poule A nog winnen. In het Stade Pierre Mauroy in Rijsel begonnen beide ploegen strak aan de match. Het eerste doelgevaar kwam van de Zwitsers, die bij een hoekschop wat hulp kregen van Paul Pogba. De Franse sterspeler werkte de bal bijna in eigen doel.

Pogba reageerde met drie reuzekansen voor Les Bleus. Bij zijn eerste poging hield de Zwitserse doelman Sommer de bal met wat geluk uit zijn doel, een minuut later pakte diezelfde Sommer uit met een knappe reflex op een tweede kans voor Pogba. De middenvelder van Les Bleus had er duidelijk zin, want nog geen vijf minuten later probeerde hij het met een harde knal van ver. Die spatte uiteen op de lat.

Kapotte shirts Zwitserland
Ondanks het overwicht konden de Fransen opnieuw niet scoren in de eerste helft. De Zwitsers gingen niet zonder kleerscheuren naar binnen na 45 minuten. Letterlijk dan: maar liefst vier truitjes sneuvelden er voor de pauze.

Flauwe tweede helft
Waar het nog zo vlot verliep voor de rust, waren de Fransen hun ritme volledig kwijt in het tweede bedrijf. De Zwitsers kwamen zo opnieuw in de wedstrijd, maar kansen kwamen daar niet uit voort. Bij Les Bleus zorgde Antoine Griezmann voor een eerste hoogtepunt na de pauze. De aanvaller van Atlético Madrid vond na een mooie actie Gignac voor een combinatie en knalde de bal vervolgens op doel, maar doelman Sommer voorkwam opnieuw de Franse openingsgoal.

Didier Deschamps gunde publiekslieveling Payet aanvankelijk wat rust, maar bracht hem na een uurtje toch op het veld, in de hoop dat hij de forcing kon voeren. Dat deed hij ook bijna. Een kwartier voor tijd haalde hij verschroeiend uit, maar ook zijn schot eindigde op de lat - goed voor het tweede en laatste hoogtepunt na rust.

Achtste finales
In tegenstelling tot haar eerste twee groepswedstrijden kon Frankrijk nu niet meer scoren in het slot van de match. De wedstrijd tegen Zwitserland eindigde zo op een brilscore, maar daar zijn beide teams wel tevreden mee, want ze zijn zo zeker van de kwalificatie voor de achtste finales. 

 

2 keer bekeken