Dit staat nog op het spel in groepsfase

We naderen het einde van de groepsfase op het EK in Frankrijk en op de laatste speeldag staat er nog heel wat op het spel. De wedstrijden per groep worden ook op hetzelfde moment gespeeld. Een overzicht. 

Groep A

 1. Frankrijk, 6 p
 2. Zwitserland, 4 p
 3. Roemenië, 1 p
 4. Albanië, 0 p

Gastland Frankrijk verzekerde zich tegen Albanië van de kwalificatie voor de volgende ronde en gaat zondagavond vol voor de groepswinst tegen Zwitserland. Les Bleus hebben genoeg aan een gelijkspel tegen de Zwitsers, maar willen voor eigen publiek toch maar liefst winnen. Als de Zwitsers weten te winnen van Frankrijk, gaat de groepswinst naar hen. Ook Roemenië kan nog doorstoten als tweede in de groep. Als Zwitserland verliest en de Roemenen winnen van Albanië, springen ze over de Zwitsers – mits een beter doelsaldo.

 • Zondag 19/06, 21u: Roemenië - Albanië 
 • Zondag 19/06, 21u: Zwitserland - Frankrijk

Groep B

 1. Engeland, 4 p
 2. Wales, 3 p
 3. Slovakije, 3 p
 4. Rusland, 1 p

Na een gelijkspel en een nipte overwinning moet Engeland vol aan de bak tegen Slovakije. De Engelsen leiden momenteel groep B met vier punten, maar het verschil met Slovakije is amper één puntje. Als de Slovaken winnen, springen zij over The Three Lions. Als ook Wales wint van Rusland, wordt er gekeken naar het doelsaldo om te beslissen wie groepswinnaar wordt. Engeland heeft genoeg aan een punt om bij de eerste twee te eindigen in groep B. Rusland moet rekenen op een overwinning tegen Wales en een verlies van Slovakije als het nog wil doorstoten.

 • Maandag 20/06, 21u: Rusland - Wales
 • Maandag 20/06, 21u: Slovakije - Engeland

Groep C

 1. Duitsland, 4 p
 2. Polen, 4 p
 3. Noord-Ierland, 3 p
 4. Oekraïne, 0 p

In groep C staan wereldkampioen Duitsland en Polen samen aan de leiding met vier punten. Als beide teams hun match tegen respectievelijk Noord-Ierland en Oekraïne winnen, beslist het doelpuntensaldo over groepswinst. Oekraïne is als enige land al zeker uitgeschakeld. Noord-Ierland moet na de stunt tegen de Oekraïners rekenen op een nieuwe stunt tegen de Mannschaft om bij de eerste twee door te gaan. De Noord-Ieren maken als derde in de groep wel nog altijd kans om door te stoten als een van de beste derden.

 • Dinsdag 21/06, 18u: Oekraïne - Polen
 • Dinsdag 21/06, 18u: Noord-Ierland - Duitsland

Groep D

 1. Spanje, 6 p
 2. Kroatië, 4 p
 3. Tsjechië, 1 p
 4. Turkije, 0 p

Regerend Europees kampioen Spanje strijdt in een rechtstreeks duel met Kroatië om de groepswinst in poule D. Als de Kroaten winnen, stoten zij door als groepswinnaar. Als ze verliezen, kunnen ze ook hun tweede plaats in de groep kwijtspelen aan Tsjechië. Dat laatste land moet dan wel winnen van het zo goed als uitgeschakelde Turkije en ook hier zal het doelsaldo dan een bepalende rol spelen.

 • Dinsdag 21/06, 21u: Tsjechië - Turkije
 • Dinsdag 21/06, 21u: Kroatië - Spanje

Groep E

 1. Italië, 6 p
 2. België, 3 p
 3. Zweden, 1 p
 4. Ierland, 1 p

In de groep van de Rode Duivels is Italië al zeker van de groepswinst. België heeft de beste papieren om als tweede door te gaan. Het heeft daarvoor nog een puntje nodig tegen het Zweden van Zlatan Ibrahimovic. De Zweden van hun kant zullen – net zoals de Ieren tegen Italië – alles op alles zetten om de drie punten te pakken en zo kans te maken om zich als beste derde te kwalificeren voor de volgende ronde.  

 • Woensdag 22/06, 21u: Zweden - België
 • Woensdag 22/06, 21u: Italië - Ierland

Groep F

 1. Hongarije, 4 p
 2. IJsland, 2 p
 3. Portugal, 2 p
 4. Oostenrijk, 1 p

Hongarije staat na twee speeldagen ietwat verrassend aan de leiding in groep F. De Hongaren hebben genoeg aan een punt om in de top twee de eindigen van hun poule en zich zo te kwalificeren voor de achtste finales. Als Hongarije verliest van Portugal en IJsland wint van Hongarije, gaat het zo goed als zeker door als beste derde. 

Na twee gelijke spelen en een gemiste penalty zullen Cristiano Ronaldo en zijn ploegmaats extra geprikkeld zijn voor de laatste groepswedstrijd. De Portugezen winnen die maar beter en als ook IJsland weet te winnen van Oostenrijk, zal het doelpuntensaldo beslissen over de groepswinst. Oostenrijk tot slot moet rekenen op een eigen overwinning en een zege van Portugal om bij de beste twee te eindigen.

 • Woensdag 22/06, 18u: IJsland - Oostenrijk
 • Woensdag 22/06, 18u: Hongarije - Portugal

 

4 keer gelezen