Rode Duivels zetten Ierland opzij met 3-0

Bekijk het wedstrijdverslag vanaf 3:05.

De Rode Duivels hebben een belangrijke zege geboekt op het EK in Frankrijk. Ze wonnen hun tweede groepswedstrijd tegen Ierland met duidelijke 3-0 cijfers. Romelu Lukaku scoorde twee keer voor de Belgen, Axel Witsel tekende voor het andere Belgische doelpunt. Door die overwinning staat België op een tweede plaats in groep E met 3 punten. Een gelijkspel tegen Zweden op 22 juni is genoeg voor een plaats in de achtste finales.

De Rode Duivels moesten reageren na de nederlaag tegen Italië en eisten tegen Ierland meteen de bal op. De eerste halve kans kwam er na goed tien minuten spelen toen Toby Alderweireld een hoekschop een metertje naast  kopte. De Duivels speelden dominant, maar echt grote kansen afdwingen was moeilijk tegen een goed georganiseerd Ierland. Na 20 minuten viel de bal plots voor de voet van Hazard, maar de kapitein trapte onbesuisd over.

Halverwege de eerste helft veerden alle Belgen recht toen Yannick Carrasco in twee keer de bal voorbij de Ierse doelman Randolph kopte. De vreugde was van korte duur want de lijnrechter keurde het doelpunt – terecht – af voor buitenspel. Nadien verwaterde het spel van de Duivels. Er was wel veel balbezit, maar tot uitgespeelde kansen kwam het niet. Vlak voor de rust kwamen de Ieren wel nog goed weg toen Hoolahan een kopbal van Alderweireld van de lijn haalde.

Lukaku bevrijdt Duivels

De tweede helft kon niet beter beginnen voor de Rode Duivels. De Bruyne schudde een Ierse belager af op rechts en legde goed breed tot bij Lukaku, die krulde de bal vanop zo’n 20 meter knap in de linkerbenedenhoek. Lukaku vierde z’n doelpunt in de armen van bondscoach Marc Wilmots. Na dat bevrijdende doelpunt zakten de Duivels echter terug in. De Ieren kwamen een paar keer gevaarlijk opzetten: Meunier moest attent zijn en blokte een shot van Brady op het nippertje nog af.

Witsel & Lukaku (bis)

Op het uur kwamen de Rode Duivels even vanonder de Ierse druk uit en meteen was het prijs. Na een lang uitgesponnen aanval kon Thomas Meunier vrij voorzetten en de infiltrerende Axel Witsel kopte hard binnen. 2-0 en de Duivels op rozen. Voor Witsel het eerste doelpunt in bijna twee jaar voor de Rode Duivels. De veer bij de Ieren was nu helemaal gebroken en tien minuten later stond het zelfs 3-0. Meunier, die een goede partij speelde, snoepte Brady de bal af op de eigen achterlijn en stak door tot bij Hazard. Die omspeelde Clark en had vrije baan naar doel. De kapitein was niet zelfzuchtig en schotelde Lukaku z’n tweede doelpunt van de middag aan.

De Duivels speelden de wedstrijd rustig uit en hadden zelfs nog enkele kansen op een vierde doelpunt, maar de ingevallen Mertens en De Bruyne konden niet scoren. Tien minuten voor tijd kreeg Romelu Lukaku nog een applauswissel van de bondscoach. Na een zonnige namiddag in Bordeaux mogen de Duivels opgelucht ademhalen. Ze hebben opnieuw alles in eigen handen om zich te plaatsen voor de achtste finales op het EK.

4 keer bekeken