Dit moet je weten over Ierland

Om 15u staan de Rode Duivels tegenover Ierland in hun tweede wedstrijd op het EK. Wat weten we eigenlijk over onze tegenstander? Hoe sterk zijn de Ieren? Moeten we schrik hebben? Hieronder een overzicht met enkele interessante weetjes.

*) Ierland is het nummer 33 op de FIFA-ranking. De Rode Duivels staan op de  2e plaats.

*) We speelden al 14 keer tegen Ierland. België won 5 keer, 5 keer werd het gelijk en de Ieren wonnen 4 keer. De laatste keer dat we tegen elkaar speelden was in 1997, toen wonnen de Duivels met 2-1. Luis Oliveira en Luc Nilis scoorden voor België. De laatste nederlaag tegen Ierland dateert van 1966, exact 50 jaar geleden.

*) België won z’n kwalificatiegroep op weg naar het EK, de Rode Duivels pakten 23 op 30. Ierland werd derde in z’n kwalificatiegroep na Duitsland en Polen met 18 op 30. Maar in de barrages wonnen ze van Bosnië: 1-1 in Bosnië en 2-0 winst thuis.

*) In de kwalificatiecampagne wonnen de Ieren in eigen huis van wereldkampioen Duitsland (1-0). In Duitsland hielden de Ieren de Mannschaft op 1-1. Een knappe 4 op 6 tegen Duitsland is iets om mee uit te pakken.

*) Ierland heeft de oudste ploeg op EK. Hun selectie is gemiddeld 29,4 jaar oud. De selectie van de Rode Duivels heeft een gemiddelde leeftijd van 25,9. Daarmee zijn ze de vierde jongste ploeg op het EK.

*) Robbie Keane is topschutter aller tijden van de Ierse nationale ploeg met 67 goals in 144 wedstrijden. Bij België zijn Marouane Fellaini en Romelu Lukaku de topschutters van deze generatie met 15 goals.

*) Ierland speelde in z'n openingsmatch op het EK 1-1 gelijk tegen Zweden. Wes Hoolahan bracht de Ieren in de tweede helft op voorsprong, maar een owngoal van Clark zorgde voor 1-1.

*) Ierland doet voor de derde keer mee aan een EK. Bij hun debuut in 1988 wonnen ze meteen van Engeland. Er werd ook gelijk gespeeld tegen de Sovjet-Unie (1-1) en verloren van Nederland (1-0). Vier jaar geleden in 2012 waren de Ieren er ook bij. Toen pakten ze geen enkel punt en verloren ze van Kroatië (3-1), Spanje (4-0) en Italië (2-0). Voor de Rode Duivels is het de 5e deelname. De eerste sinds EURO 2000 in eigen land. In 1980 werden we 2e na een 2-1 nederlaag in de finale tegen West-Duitsland.