Dit kan nog voor de Rode Duivels

De Rode Duivels spelen om 15u een cruciale wedstrijd op het EK tegen Ierland. Na de nederlaag tegen Italië staan de Belgen op de laatste plaats in groep E met 0 punten. Italië van zijn kant is al zeker van de achtste finales. De Azzuri staan eerste met 6 punten. Ierland en Zweden staan op plaats twee en drie met elk 1 punt. Zweden heeft wel al twee wedstrijden gespeeld. Wat is er nog allemaal mogelijk voor de Rode Duivels? Hier een overzicht?

Winnen van Ierland
Winnen van de Ieren zou natuurlijk het beste resultaat zijn. In dat geval springt België over Zweden en Ierland naar de tweede plaats in groep E met 3 punten. De Rode Duivels hebben in dat geval alles in eigen handen om in de laatste groepswedstrijd (op 22 juni tegen Zweden) de definitieve kwalificatie voor de achtste finales af te dwingen. De eerste plaats is wel niet meer mogelijk voor de Duivels, want ze kunnen nog maximaal evenveel punten pakken als Italië, en door het onderlinge duel zou Italië dan groepswinnaar zijn. Indien België op een tweede plaats eindigt in groep E spelen ze tegen de winnaar van groep F, een groep met onder andere Portugal.

Gelijkspel
Een gelijkspel zou België niet veel vooruit helpen. In dat geval blijven de Rode Duivels laatste in groep E met 1 punt. Ierland staat dan op 2 punten en Zweden heeft 1 punt. België heeft z’n lot dan niet meer in eigen handen op de laatste speeldag in groep E. Indien Ierland even goed doet tegen Italië als België tegen Zweden, plaatst Ierland zich als tweede voor de achtste finales. Indien België wint tegen Zweden én als Ierland niet wint van Italië, springen de Duivels alsnog over Ierland naar de tweede plaats in groep E.

Drama: een nieuwe nederlaag
Wat de Duivels absoluut moeten vermijden is een nederlaag tegen de Ieren. In dat geval zou Ierland 4 punten hebben en België nog steeds 0. Met nog één wedstrijd te gaan is het in dat geval onmogelijk voor de Rode Duivels om nog eerste of tweede te worden in groep E. In de laatste groepswedstrijd tegen Zweden moét België dan absoluut winnen van Zweden om nog derde te eindigen. De vier beste derdes gaan namelijk ook door naar de achtste finales. Met 3 punten moeten de Duivels dan hopen dat ze bij de vier beste derdes zijn.

Alleen winnen is goed
Conclusie is dat België maar beter kan winnen van Ierland om z’n lot in eigen handen te houden. De Rode Duivels springen dan meteen naar de 2e plaats in groep E en beginnen zo in de best mogelijke uitgangspositie aan de laatste groepswedstrijd tegen Zweden. Met een gelijkspel of een nederlaag zijn de Rode Duivels nog niet uitgeschakeld op het EK, maar de kans op de volgende ronde wordt dan wel heel klein.

 

16 keer gelezen