Spanje walst over Turkije naar 2e ronde

Bekijk het matchverslag vanaf 29:00.

Spanje heeft zich met sprekend gemak geplaatst voor de achtste finales op het EK. De uittredende Europese kampioen won met 3-0 van Turkije. Alvaro Morato scoorde twee doelpunten voor de Spanjaarden, Nolito maakte het andere Spaanse doelpunt.

Na een moeizame (en late) overwinning in de eerste wedstrijd tegen Tsjechië wou Spanje nu wat sneller zekerheid hebben. Maar Piqué, Morata en Iniesta konden niet scoren. Turkije kwam maar moeilijk uit de omknelling, maar als de kans zich dan toch voordeed op een zeldzame counter speelden de Turken het niet goed uit. Iets na het halfuur kreeg Spanje waar het recht op had. Nolito zette voor en Morata verlengde de bal mooi met het hoofd in doel: 1-0. Amper twee minuten later stond het zelfs al 2-0. Een liftballetje van Fabregas kwam via een Turks hoofd tot bij Nolito en de aanvaller van Celta de Vigo trapte in één tijd binnen.

Na de pauze ging Spanje gewoon door op zijn elan. Uitblinker Iniesta zette met een knappe doorsteekbal Jordi Alba alleen voor doel. Die was niet zelfzuchtig en schotelde Morata z’n tweede doelpunt van de avond voor. Spanje wordt zo meteen het eerste land dat drie keer kan scoren in één wedstrijd op dit EK.

Nadien liet Spanje het tempo zakken en kozen Iniesta en co hun moment uit om nog eens gevaarlijk te zijn. David Silva kreeg nog twee kansen, maar scoren lukte niet. De Turkse fans lieten zich nog horen toen ze 20 minuten voor tijd hun ploeg uit begonnen fluiten. Aanvoerder Arda Turan stak cynisch z’n duim omhoog naar de eigen fans. Opvallend was dat de Spaanse fans (Arda speelt in Spanje bij Barcelona) hem op dat moment wél toezongen.

Spanje speelde de wedstrijd rustig uit en schaart zich zo naast gastland Frankrijk en Italië in de achtste finales.