Overzicht: elke dag rellen op EK

Het EK in Frankrijk staat voorlopig bol van de incidenten met supportersgroepen. Er waren de zware rellen tussen Russische en Engelse hooligans in Marseille en nadien ook de gevechten in het stadion tussen Russen en Engelsen. Een Belgische fan werd ook al neergestoken in Lyon en vrijdag gooiden Kroatische fans vuurpijlen op het veld in Saint-Étienne. Hier een overzicht van alle supportersincidenten.

Vrijdag 10 juni: openingswedstrijd van het EK tussen gastland Frankrijk en Roemenië. Maar in Marseille breken hevige straatrellen uit tussen Russische en Engelse hooligans.

Zaterdag 11 juni: In Marseille zijn er bestormen Russische fans na het laatste fluitsignaal in de match tegen Engeland de Engelse supportersvakken. Er wordt gevochten in het stadion. Russische fans schieten ook vuurpijlen in de Engelse vakken met een ‘flare gun’. In de straten van Marseille zijn er zowel voor als na de wedstrijd hevige rellen tussen Russische en Engelse hooligans. Meer dan 30 mensen raakten gewond. Een Engelse fan geraakt ook levensgevaarlijk gewond. Ook in Nice raakten Russische hooligans slaags met Poolse supporters.

Zondag 12 juni: UEFA waarschuwt Engeland en Rusland voor de uitsluiting van het EK bij nieuwe incidenten in een stadion. In Parijs geraakte Franse hooligans dan weer slaags met Turkse supporters. Ook in Rijsel waren er relletjes tussen Duitse en Oekraïense supporters.

Maandag 13 juni: Wayne Rooney roept Engelse supporters op tot kalmte. In Nice is een Noord-Ierse supporter omgekomen nadat hij in dronken toestand een val van 8 meter maakte. Ook een Belgische supporter is overleden nadat hij onwel is geworden op weg naar Lyon waar de wedstrijd België-Italië plaatsvindt.

Dinsdag 14 juni: Rusland krijgt een voorwaardelijke schorsing en een boete van UEFA. Bij nieuw supportersgeweld in het stadion vliegen ze uit het EK, klinkt het. In Rijsel zijn er echter opnieuw gevechten uitgebroken tussen Russische en Engelse supporters.

Woensdag 15 juni: Russische supporters schieten, ondanks de voorwaardelijke schorsing van UEFA, opnieuw vuurpijlen af in het stadion van Rijsel in de wedstrijd tegen Slovakije. Later zijn er ook rellen met Engelse hooligans in het stadscentrum. In totaal zijn 36 mensen opgepakt.

Donderdag 16 juni: In Lyon wordt een Belgische en Franse supporter neergestoken door een Albanese supporter. Er geraakt ook bekend dat er vier Belgische hooligans opgepakt zijn in Rijsel de dag ervoor.

Vrijdag 17 juni: Kroatische supporters gooien vuurpijlen en voetzoekers op het veld tijdens Kroatië-Tsjechië, de wedstrijd wordt even stil gelegd. UEFA  gaat de incidenten onderzoeken.

 

3 keer gelezen