Kroaten doen zichzelf de das om

Bekijk de beelden vanaf 30:05.

Onwaarschijnlijk scenario in Kroatië – Tsjechië. De Kroaten leken tot vlak voor tijd op weg naar een 2-1 overwinning én de achtste finales op het EK. Tot de Kroatische supporters vijf minuten voor tijd vuurpijlen op het veld gooiden en onderling begonnen te vechten. Toen het spel uiteindelijk hervat werd scoorde Tsjechië tot overmaat van ramp nog de 2-2 vanop de stip. Kroatië moet nu een sanctie van UEFA vrezen voor het gedrag van de Kroatische supporters in de tribunes. 

Als Kroatië won van Tsjechië schaarde het zich bij gastland Frankrijk en Italië in de achtste finales. De Kroaten wisten wat hen te doen stond en creëerden in de eerste helft tal van goede mogelijkheden, maar Ivan Perisic (ex-Club Brugge) en Mario Mandzukic kregen geen bal voorbij Petr Cech. Kort voor de rust was het dan toch raak voor de Kroaten: Perisic vloerde Cech met een knap gekruist schot.

In de tweede helft bood Tsjechië, onder impuls van Thomas Rosicky meer weerwerk, maar op het uur sloegen de Kroaten opnieuw toe. Na balverlies van de Tsjechen verscheen Barcelona-middenvelder Rakitic alleen voor Cech en die stiftte de bal knap in doel: 0-2. Kroatië leek makkelijk op weg naar de achtste finales tot Skoda met een knappe kopbal een kwartier voor tijd de spanning terug in de wedstrijd bracht.

Vijf minuten voor tijd schoten de Kroatische fans zichzelf in de voet. Ze gooiden vuurpijlen en voetzoekers het veld op, waardoor de wedstrijd enkele minuten stilgelegd moest worden. Toen de match terug op gang werd gefloten maakte de Kroatische verdediger Vida nog hands in het eigen strafschopgebied. Necid twijfelde niet en nam het cadeau in dank aan: 2-2.

Kroatië blijft wel op koers met 4 punten uit twee wedstrijden, maar het moet nog een sanctie van UEFA vrezen voor het wangedrag van z’n supporters. Tsjechië van zijn kant is nog niet uitgeschakeld en maakt nog steeds kans op de volgende ronde.