Tip voor Wilmots: "Laat tactisch overleg vallen"

Wat moet er gebeuren opdat de Rode Duivels morgen de EK-match tegen Ierland winnen? Misschien kan Wilmots de raad van professor Matthieu Lenoir van de Universiteit Gent opvolgen. Hij kwam na onderzoek tot de conclusie dat tactische besprekingen net voor de match nefast zijn voor het uithoudingsvermogen en de voetbalprestaties van de spelers.

Voetballers die net voor de match nog een tactische bespreking moeten doorstaan, zijn mentaal moe en spelen slechter. Het uithoudingsvermogen zou vijftien procent lager liggen en ook hun technische balvaardigheden zijn minder goed. Dat concludeerden sportwetenschappers van de UGent samen met onderzoekers van de University of Technology van Sydney. 

"Als de coach voor een match nog uiteenzet naar welke kant ze moeten lopen als de tegenspeler een bepaalde zet doet, dan worden spelers dus moe en is de concentratie minder", concludeert professor Lenoir. "Opvallend is dat tijdens ons onderzoek de hartslag van de spelers niet verhoogde maar het spel wel slechter was. De oorzaak is dus niet fysiologisch maar mentaal."

Slechtere balcontrole
Het uithoudingsvermogen van de spelers was dus slechter, maar ook het balspel zelf: gaande van onnauwkeurige passen bij een dribbel-en-pas-taak, de bal minder hard trappen en minder nauwkeurig naar het doel richten. Spelers reageerden ook trager wanneer ze in een spelsituatie onder tijdsdruk een tactische beslissing moesten nemen. "Het duurde minder dan een seconde langer om te beslissen hoe ze zouden spelen, en dat heeft al verregaande gevolgen. Want in die tijd kan de tegenspeler al 1 of 2 meter verder lopen", licht Lenoir toe.

Gamen
Maar niet alleen tactische besprekingen, ook andere activiteiten net voor de match kunnen een slechte invloed hebben op de voetbalprestatie. "Sommige Rode Duivels zitten te gamen op de bus op weg naar de wedstrijd. Ook dat kan mentaal vermoeiend zijn", zegt Lenoir. "We hebben dat nog niet onderzocht en het hangt natuurlijk ook af van welke games er gespeeld worden. Ontspanning voor de match moet er zijn, maar mentaal mag die niet te vermoeiend zijn."

Tip voor Wilmots
Conclusie van het onderzoek: Een inspannende mentale taak voor de match heeft een negatieve invloed op zowel het uithoudingsvermogen, de balcontrole, als de beslissingsvaardigheid onder tijdsdruk. Tip voor de coach: geef voetballers voor de match de tijd om ook mentaal tot rust te komen om optimaal te presteren. 

Professor Lenoir wil samen met zijn team het onderzoek verderzetten. "We hebben de tactische besprekingen nu zelf moeten opzetten, hoe die écht verlopen voor een match blijft nog onduidelijk. Hoe lang duren die en wat wordt er besproken? We zouden heel graag eens zo'n tactische bespreking bijwonen om ons onderzoek te verfijnen. Bij deze dus een oproep naar Wilmots", aldus Lenoir.

4 keer gelezen