Zo makkelijk raak je met mes in EK-fanzones

De veiligheidsmaatregelen rond het EK voetbal in Frankrijk zijn bijzonder strikt. Wie in een fanzone wil raken, moet voorbij verschillende controleposten en wordt verschillende keren gefouilleerd. Wapens raken er absoluut niet – of dat is althans de theorie. VTM NIEUWS-journalist Wouter De Boer deed de test, en wandelde vanmiddag zonder enige moeite de fanzone in Bordeaux binnen met een mes in zijn jas.

Hij wordt weliswaar even gecontroleerd, maar met een eenvoudig smoesje raakt hij zomaar binnen met het mes. Gevraagd wat er in zijn jas zit, zegt hij: “dat is mijn portemonnee.” En daarmee is de controle voorbij. Het toont aan dat mensen met slechte bedoelingen zonder veel moeite hun gang kunnen gaan in de fanzones op het EK. En dat terwijl de Fransen er alles aan gedaan hadden om de veiligheid op het EK te garanderen.

"Honderd procent veilig bestaat niet"
Het hoofd van de veiligheid houdt wel vol dat het zo goed als onmogelijk is om met wapens de fanzone in te raken, al houdt hij nog een slag om de arm.. "Het fouilleren doen we maximaal. Maar honderd procent veilig bestaat niet."

Bekijk ook: