Zware straf voor Russische hooligans

De rechtbank in Marseille heeft vandaag drie Russen veroordeeld tot respectievelijk 12, 18 en 24 maanden cel en twee jaar verbod om het Franse grondgebied te betreden. De drie waren voor de rechter gesleurd wegens supportersgeweld tussen Russen en Britten vorige zaterdag in de Zuid-Franse havenstad.

De drie moesten zich in een snelrechtprocedure verantwoorden voor hun mogelijke deelname aan het geweld waarbij in de marge van de wedstrijd Engeland-Rusland 35 mensen gewond waren geraakt. Twintig andere supporters, tegen wie geen strafklacht is ingediend, zullen maandag het land worden uitgezet, zo deelt de regionale prefectuur ook mee. Nog twintig andere arrestanten worden vrijgelaten.

Parlementair medewerker
Een van de Russen die Frankrijk moet verlaten is Aleksandr Sjprygin, voorzitter van de Russische supportersvereniging en een parlementaire medewerker van Igor Lebedev, een parlementslid van de Russische extreemrechtse partij LDPR.

323 mensen opgepakt
Volgens het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken zijn sinds het begin van het EK al 323 mensen opgepakt. Daarvan hebben er 196 in voorlopige hechtenis gezeten. "Acht werden al veroordeeld tot effectieve gevangenisstraffen en drie tot straffen met uitstel", klinkt het nog in de mededeling.

2 keer gelezen