Frankrijk als eerste naar achtste finales

Bekijk het matchverslag vanaf 29:00.

Frankrijk heeft zich gisteren als eerste geplaatst voor de achtste finales op het EK voetbal. In het Stade Vélodrome in het Zuid-Franse Marseille haalde het thuisland het met 2-0 van Albanië. Invaller Antoine Griezmann kopte in de laatste minuut van de reguliere speeltijd de openingstreffer tegen de netten, in de toegevoegde tijd dikte Dimitri Payet nog aan tot 2-0.

Frankrijk ondervond heel wat problemen met EK-debutant Albanië en kon net als in de openingswedstrijd tegen Roemenië pas afstand nemen in de slotfase. Het thuisland stoot dus zonder echt te overtuigen door naar de laatste zestien, waar ze het op 26 juni in Lyon opnemen tegen de beste nummer drie uit de groepen C, D of E.

Eerder op de dag deelden Roemenië en Zwitserland (1-1) in Parijs de punten. Frankrijk is alleen leider met zes punten, voor Zwitserland (4), Roemenië (1) en Albanië (0). Op de slotspeeldag staan Frankrijk en Zwitserland nog tegenover mekaar, terwijl Roemenië en Albanië mekaar in de ogen kijken.

Minuut stilte
De wedstrijd startte met een minuut applaus voor de politieman en zijn partner die maandagavond in Mantes-la-Jolie, nabij Parijs, gedood werden door een jihadist. Een mooi eerbetoon, maar het inspireerde de 22 spelers niet tot grootse daden op het veld. Een experimenteel Frankrijk startte met toppers als Paul Pogba en Antoine Griezmann op de bank - de officiële verklaring luidde dat zij rust kregen.

Vervangers Anthony Martial en Kingsley Coman, die voor de eerste keer mocht starten bij Les Bleus, konden in een doelkansenarme eerste helft niet overtuigen, 0-0 was dan ook een logische ruststand in het Stade Vélodrome, waar hier en daar wat gefluit weerklonk op de tribunes.

Tweede helft
De inbreng van Pogba voor Martial bracht in de tweede helft niet meteen beterschap. Meer nog, de Albanezen kwamen het dichtst bij de openingstreffer, de poging van Memushaj strandde echter op de paal. Even later rendeerde de wissel toch bijna, de trap van Pogba zoefde over het doel van Berisha.

Een kopbal van Giroud belandde nog op de paal, maar het werd steeds duidelijker dat een doelpunt niet meer kon uitblijven. De verdediging van Albanië kraakte langs alle kanten en in de slotfase zorgde de ingevallen stervoetballer Griezmann alsnog voor de verlossing en kon Payet met zijn tweede dit toernooi de score nog uitdiepen.