Ijsland pakt eerste punt tegen Portugal

Bekijk de beelden vanaf 40:55.

In hun eerste EK-wedstrijd hebben de Ijslanders een punt gepakt tegen Portugal, het werd 1-1. Nani bracht Portugal op voorsprong na een mooie aanval, maar Bjarnason maakte met een knappe volley de gelijkmaker. In poule F staat Hongarije nu verrassend alleen op kop na winst tegen Oostenrijk.

Tegen alle verwachtingen in was het Ijsland dat furieus startte. Rui Patricio moest na amper drie minuten al uitpakken met een goede save op een schot van Sigurdsson. Nadien nam Portugal de wedstrijd snel in handen. Na twintig minuten vond een bedrijvige Nani een sterk keepende Halldorsson op zijn weg. Cristiano Ronaldo zat goed in de wedstrijd, maar ook hij botste twee maal op de Ijslandse keeper. Op het halfuur moest hij zich dan toch gewonnen geven want Nani tikte een mooie aanval binnen, 1-0.

In de tweede helft is het eerste echt gevaar meteen de gelijkmaker. Na vijf minuten in de tweede helft maakte ex-Standard-middenvelder Birkir Bjarnason met een volley het eerste EK-doelpunt ooit voor Ijsland, 1-1. De Portugezen bleven zoeken en hadden duidelijk het balbezit. Een kopbal van Pepe ging over en tien minuten voor tijd had Ronaldo dé kans om Portugal 2-1 voor te koppen, maar opnieuw stond Halldorsson goed te keepen. Aan de overkant had Patricio niet veel moeite met een goed schot van de ingevallen Finnbogason. In de slotfase duwden de Portugezen door, maar het bleef bij 1-1.