'Pyjamadoelman' is oudste speler op EK

Gabor Kiraly, de doelman van Hongarije is vanaf vandaag de oudste speler ooit op een Europees kampioenschap. Kiraly is exact 40 jaar en 74 dagen oud en hij staat in doel in de wedstrijd tussen Oostenrijk en Hongarije. Een uniek kenmerk van Kiraly is dat hij elke wedstrijd in lange, grijze trainingsbroek speelt. Naar eigen zeggen geeft het hem gewoon meer comfort. De bijnaam pyjamadoelman heeft hij zeker niet gestolen.

Gabor Kiraly speelde al 103 wedstrijden voor de Hongaarse nationale ploeg, maar hij staat nu voor het eerst op de eindronde van een groot tornooi. Hij steekt met z’n 40 jaar en 74 dagen de Duitser Lothar Matthäus (39 jaar en 91 dagen) voorbij als oudste speler op een EK.

Kiraly kan mogelijks wel nog voorbij gestoken worden door Shay Given. De doelman van Ierland is drie weken ouder dan Kiraly, maar zit bij Ierland als tweede doelman op de bank. Mocht eerste doelman Darren Randolph geblesseerd uitvallen wordt Given de oudste speler op een EK.

Kiraly droeg in het begin van z’n carrière altijd zwarte trainingsbroeken omdat dat comfortabeler was om op de harde en ruwe velden in Hongarije te spelen. Wanneer hij een grijs paar aantrok bleef z’n club acht wedstrijden ongeslagen en wist het aan degradatie te ontkomen. Sindsdien blijft Kiraly trouw aan grijze trainingsbroeken. 

3 keer gelezen