Duitsland wint aangenaam kijkstuk

Bekijk het matchverslag vanaf 34:00.

Duitsland heeft z’n eerste wedstrijd op het EK gewonnen. Na een aangename wedstrijd tegen Oekraïne werd het 2-0 voor de Mannschaft. Verdediger Shkodran Mustafi en Bastian Schweinsteiger zorgden voor de doelpunten. Zo komt Duitsland samen met Polen aan de leiding in groep D, beide landen hebben drie punten.

Voor aanvang van de wedstrijd waren er al kleine relletjes tussen Duitse en Oekraïense supporters in het centrum van Lille, maar op het veld lieten beide supportersgroepen zich wel van hun beste kant zien. De Duitsers pakten uit met een knappe tifo, de Oekraïners hadden honderden vlagjes mee. De eerste kans in de wedstrijd was voor Oekraïne, maar Neuer was alert op een schot van Konoplyanka. Na 20 minuten kwam Duitsland plots op voorsprong. Verdediger Mustafi kopte een vrije trap van Kroos staalhard binnen: 1-0.

De Duitsers domineerden, maar moesten wel opletten voor de snelle tegenaanvallen van Oekraïne. Op een corner moest Neuer z’n klasse tonen, hij tikte een harde kopbal van Kacheridi vanonder de lat. Ook de wereldkampioen kreeg nog een uitstekende kans via Khedira, maar Pyatov stond pal. Naar het einde van de eerste helft toe nam Oekraïne het heft over van Duitsland. Boateng redde eerst spectaculair op de lijn, en wat later zagen de Oekraïners een doelpunt, weliswaar terecht, afgekeurd. Duitsland mocht blij zijn dat het met 1-0 mocht gaan rusten.

De Duitsers herstelden de orde in het begin van de tweede helft. De Mannschaft kreeg ook kansen via Draxler en Kroos, maar scoren lukte niet. Duitsland tikte de bal goed rond en de kansen bleven komen. Khedira, Müller en Götze mochten het allemaal vanop afstand proberen maar Pyatov stond telkens attent te keepen.

Oekraïne kon z’n goede eerste helft niet herhalen en dwong geen kansen meer af. De Duitsers controleerden en gingen op zoek naar een geruststellend tweede doelpunt. Özil kwam er nog het dichtst bij, maar alleen voor de Oekraïense doelman kon hij niet afwerken. Duitsland miste de kansen, en aan de overkant kreeg het bijna het deksel op de neus. Mustafi kopte bijna over een ver uitgekomen Neuer in eigen doel. In de absolute slotseconde konden de Duitsers snel counteren en de pas ingevallen Bastian Schweinsteiger stond op de goede plaats om de 2-0 eindstand binnen te duwen.