"Nieuw geweld? Engeland en Rusland uit EK"

De Europese voetbalbond UEFA dreigt ermee om Rusland en Engeland uit te sluiten van het EK als er nieuw supportersgeweld komt. Gisterenavond kwam het tot rellen in het stadion na het 1-1 gelijkspel tussen Engeland en Rusland. Russische fans bestormden de Engelse fans en gingen ermee op de vuist. Daarvoor heeft UEFA al een disciplinaire procedure tegen de Russische voetbalbond geopend. Maar door de hevige straatrellen met ook Engelse fans dreigt UEFA nu dus met uitsluiting van het tornooi.

Voor de wedstrijd tussen Engeland en Rusland in het Stade Vélodrome in Marseille waren er al hevige rellen geweest tussen Engelse en Russische supporters. Maar ook na de wedstrijd, die op 1-1 eindigde, werd de sfeer meteen grimmig. Russische fans staken vuurpijlen af en bestormden de Engelse supporters. Op beelden vanuit het stadion is ook te zien hoe een vuurpijl afgevuurd wordt vanuit het Russische vak in een Engels supportersvak. 

De UEFA opent dus een onderzoek tegen de Russische voetbalbond, maar het steekt ook de hand in eigen boezem. "Het scheiden van de supportersgroepen is problematisch verlopen" erkent UEFA. "In samenwerking met de Franse politie zal er meer veiligheidspersoneel ingezet worden in de stadions."

UEFA buigt zich wel enkel over de incidenten in het stadion zelf. De vele rellen tussen Engelse en Russische fans buiten het stadion vallen onder de bevoegdheid van de Franse overheid. Op 14 juni staat het dossier op de agenda van de disciplinaire commissie.