Column: "De Drie leeuwen"

Een column van voetbalreporter - en commentator Dirk Deferme over het wansmakelijke gedrag van Engelse en Russische 'supporters' in Marseille en de terugkeer van de voetbalhooligan.

Zeker weten dat ik het geprobeerd heb want ik ben een Union Jack- en nog veel meer een St George’s Cross- en een Three Lions-fan. Ik heb geprobeerd om onbevangen naar Engeland – Rusland te kijken.

Als ze oplijnen voor het God Saves The Queen, op de dag dat haar negentigste verjaardag gevierd wordt, valt het me op hoe klein Wayne Rooney geworden is en hoe groot Smalling, Cahill, Dier en Hart zijn. Ik sluit mijn ogen en denk aan Bobby Moore, ik was zeven en ik heb zijn finale op de televisie gezien. Ik zie Gordon Banks, Robson, Beckham, Terry en Lampard. Andere tijden. Ik heb het geprobeerd. De Drie Leeuwen, het schildje boven hun linkertepel, ik heb thuis zo een shirt. Op de rug staat Michael Owen.

“It’s Eric Dier. Bang! Breakthrough! They have hammered and hammered on the Russian door and Eric Dier has just smashed it wide open.”

De Engelsen zijn in Frankrijk schaduwfavoriet zoals wij. Ik weet niet hoever ze gaan komen maar ik hoop dat ze snel naar huis moeten en die hele meute meenemen.

“And Berezutskiy’s header... It’s in.”

Exact wat ik wilde, 1-1, en wat ik in één van de vele prono-spellletjes voorspelde.

De Engelsen moeten snel naar huis en die verschrikkelijke straatvechters meenemen. Wat ik tijdens de wedstrijd ook probeer, hoe graag ik de Three Lions ook wil koesteren, ik blijf denken aan The Siege of Gondor uit The Lord of The Rings. Die ene foto van Le Vieux Port in Marseille die hierboven staat, lijkt vanuit de lucht op dat virtuele gevecht uit die andere filmwereld. Op de begane grond is het een gemeen gevecht. Russen, Fransen, Polen en vooral Engelsen. Kopschoppers, mannen die dreigen met kapotgeslagen flessen, te veel bier, de geur van angst, de smaak van bloed in de mond van in elkaar geslagen voorbijgangers die gewoon even een brood wilden gaan kopen. Mannen die trappen naar mensen die op de grond liggen, die uitdagen, die kicken op kat en muis met de politie, criminele geweldenaars, straatvechters die specifiek daarvoor trainen, hormonen spuiten en cocaïne snuiven. Ze zijn op strooptocht. Sommigen met een knipmes, anderen met een boksbeugel op zak. Sommigen hebben een kantoorjob, anderen zitten al jaren zonder werk. Sommigen hebben vrouw en kinderen, anderen zijn eenzaam en zielig. We zijn getuige van de jammerlijke comeback van de hooligan op het hoogste niveau: het EK 2016 in Frankrijk.

Het is dag drie van het toernooi. Laat de vloot met de Three Lions maar snel naar het eiland terugvaren.

 

4 keer gelezen