Zwitserland zuinig voorbij Albanië

Bekijk de beelden vanaf 34:15.

Zwitserland is met een overwinning begonnen aan het EK. De Zwitsers wonnen met 0-1 van EK-debutant Albanië, dat meer dan een helft met een man minder speelde. In groep A leiden Frankrijk en Zwitserland nu met drie punten, Roemenië en Albanië hebben er beide nul.

De eerste wedstrijd voor EK-debutant Albanië verliep niet zoals gepland. Al na vijf minuten keken de Albanezen tegen een 0-1-achterstand aan. Schär klom het hoogst bij een hoekschop en kopte zo het openingsdoelpunt binnen. Tien minuten voor de rust kwamen de Albanezen met een man minder te staan. Aanvoerder Lorik Cana kreeg een tweede keer geel na handspel en pakte zo de eerste rode kaart van dit EK. De Zwitsers creëerden nog enkele goede kansen via Dzemailie en Seferovic, maar een tweede keer scoren lukte niet.

De tweede helft bracht aanvankelijk weinig spektakel. Seferovic had nog een paar keer de 0-2 aan zijn voet, maar de aanvaller van Eintracht Frankfurt kende geen geluk in de afwerking. Naar het einde van de match toe kwam Albanië meer en meer in de wedstrijd. Tien minuten voor tijd schreeuwde iedereen die Albanië lief is voor een strafschop na een duwtje van Lichtsteiner, maar de ref zag er geen graten in. In de slotminuten stond de 1-1 toch nog bijna op het scorebord. Gashi mocht moederziel alleen afstormen op het doel van Sommer, maar de goalie van Zwitserland hield de bal uit zijn doel. Albanië begint zo met een nederlaag aan zijn eerste EK, Zwitserland pakt de drie punten.