Dossier EK 2016

Frankrijk staat voor "belangrijkste tornooi"

Gastland Frankrijk trapt deze avond het EK op gang in het Stade de France in Parijs tegen Roemenië. Voor ‘Les Bleus’ wordt het “het belangrijkste tornooi in onze carrière.” Dat zei aanvoerder Hugo Lloris op de laatste persconferentie voor de openingsmatch. Trainer Didier Deschamps zette z’n spelers op scherp: “Iedereen moet vlinders in de buik hebben als hij het veld op gaat.”

Frankrijk organiseerde al twee keer een groot tornooi, het EK in 1984 en het WK in 1998, en telkens wisten de Fransen ook de titel binnen te halen. Ook op dit EK staat Frankrijk genoteerd als een van de favorieten. “We moeten dit tornooi aanvatten met veel goesting en vastberadenheid” zei coach Deschamps, zelf nog aanvoerder van de ploeg die in 1998 wereldkampioen werd.

Tegenstander is Roemenië, het nummer 22 op de FIFA-ranking. Frankrijk zelf staat 5 plaatsen hoger op nummer 17. De Franse nationale ploeg speelde wel al twee jaar geen enkele wedstrijd met inzet, maar toch zijn de verwachtingen hooggespannen. “We bereiden deze dag al twee jaar voor” aldus Deschamps. “Nu het zover is moeten we ons geen vragen stellen.” De aftrap in Frankrijk – Roemenië wordt vanavond om 21u gegeven.