Dossier EK 2016

Les Bleus klaar voor EK in eigen land

Gastland Frankrijk opent vrijdag het EK voetbal in Parijs tegen Roemenië. Les Bleus trainden donderdagavond een laatste keer in het Stade de France en zijn klaar om te schitteren in eigen land.

Frankrijk start als een van de favorieten aan EURO 2016. Het land maakt door de aanslagen eind vorig jaar en de sociale onrust een moeilijke periode mee, maar hoopt in het EK een ideale uitlaatklep te vinden.

De voorbije twee internationale toernooien op Franse bodem (EK 1984 en WK 1998) konden Les Bleus ook winnen en dit jaar willen ze het even goed doen. Beginnen doen ze tegen Roemenië, een hapklare brok. “We hebben ons twee jaar voorbereid op deze match”, vertelt bondscoach Didier Deschamps. "We moeten met veel zin en vastberadenheid aan het toernooi beginnen. Roemenië heeft een collectief en een sterke defensieve organisatie. Tegelijk kunnen de Roemenen hoog druk zetten met een interessant offensief kwartet."

Deschamps was aanvoerder van het Franse nationale team toen het achttien jaar geleden wereldkampioen werd. Twee jaar later won hij ook het EK. Zijn grootste vrees en die van de hele natie is eenzelfde scenario als in 2008. Ook toen opende Frankrijk – met Raymond Domenech als bondscoach – tegen Roemenië, maar het kwam niet verder dan een 0-0-gelijkspel. Les Bleus eindigden uiteindelijk laatste in een groep met verder ook Nederland en Italië.