Zo streng is controle op EK voetbal

Vandaag gaat aan de Eiffeltoren in Parijs het grootste supportersdorp voor het EK open. Daar kunnen mensen op een reuzenscherm naar de wedstrijden kijken. Het is het zwaarst beveiligde fandorp op het strengst bewaakte EK ooit. Frankrijk zet alles samen honderdduizend politieagenten, militairen en privébewakers in. Zij moeten acht miljoen voetbalfans beschermen tegen aanslagen.

Het supportersdorp ligt op het Champ-de-Mars, het park aan de voet van de Eiffeltoren. Maximaal 92.000 supporters mogen erin. Heel de omgeving is hermetisch afgesloten. Vanmorgen gebeurden de laatste voorbereidingen, alles onder toeziend oog van agenten en privébewakers.

3 ticketcontroles, 77.000 agenten
En die strenge beveiliging is overal merkbaar. Aan het Stade de France worden medewerkers vandaag al streng gecontroleerd. Wie straks naar een wedstrijd wil, moet drie ticketcontroles passeren en wordt twee keer gefouilleerd.

Frankrijk zet tijdens het EK liefst 77.000 agenten in, politie en rijkswacht, ook nog eens 10.000 militairen, en 13.000 privé-bewakingsagenten rond de stadions. De beveiliging zal zo'n 58 miljoen euro kosten.

Achter gesloten deuren?
Na de aanslagen in Parijs en in Brussel, staat de terreurdreiging op het hoogste niveau. Tijdens het EK komen acht miljoen voetbalfans afgezakt naar Frankrijk. De organisatie houdt dan ook met alles rekening. “Het is mogelijk dat we verplicht zijn om een wedstrijd achter gesloten deuren te houden, en niet alleen omwille van de veiligheid”, aldus Jacques Lambert, de voorzitter van Euro 2016.

"In extremis 3.000 extra agenten"
De veiligheidsdiensten staan duidelijk op scherp in Parijs, toch werden er in allerijl nog 3.000 extra agenten opgetrommeld. “Eind vorige week zei het hoofd van de veiligheidsdiensten dat hij de veiligheid niet kon garanderen tijdens wedstrijddagen”, aldus VTM NIEUWS-journaliste Katleen Peeraer. “Hij vroeg dan ook het fandorp te sluiten als er niet gevoetbald werd, maar daar was de Franse regering niet mee akkoord. Daarom werden de extra agenten nog opgetrommeld.”