EK-gekte slaat toe: dit zijn de gevolgen!

Het EK voetbal zal de komende weken ongetwijfeld heel wat mensen aan het scherm kluisteren. Meer dan de helft van de Belgen gaat de wedstrijden op televisie volgen. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureaus waarover Het Laatste Nieuws bericht. Er breekt dan ook een gouden tijd aan voor café-uitbaters. En ook elektrozaken pikken hun graantje mee. 

Iedereen wil een goed uitgeruste tv om het EK voetbal te volgen. Televisietoestellen worden dan ook aan knalprijzen verkocht en dat is te merken. Onlineretailer Coolblue verkocht de afgelopen weken al tot 114 procent meer tv's dan vorig jaar. Opvallend is dat vooral grote toestellen met betere beeldkwaliteit verkocht worden. Die goede televisie is ook noodzakelijk, want één op de twee Belgen zal de wedstrijden op het EK live volgen op televisie. 

Cafés doen gouden zaak
Mensen blijven echter niet alleen thuis om de wedstrijden te volgen, ook de cafés doen vermoedelijk gouden zaken de komende weken. Café-uitbaters verwachten zelfs tot 23 procent meer omzet tijdens matchdagen. Drie op de vier cafés zetten dan ook speciale acties op poten: zo wordt de zaak versierd, wordt er een groot scherm geplaatst of wordt een happy hour voorzien. Dat blijkt uit een rondvraag van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) bij 458 uitbaters. 

Voetbalverzuim
Het EK zorgt natuurlijk ook vaak voor feest tot in de late uurtjes. Maar liefst 69 procent van de HR-managers vreest dat hun personeel zich wel eens ziek zal melden of minder goed zal presteren na de wedstrijden van de Rode Duivels. In Brussel (70 procent) en Wallonië (72 procent) is de vrees voor 'voetbalverzuim' nog groter. 

Een ander verhaal in gastland Frankrijk: daar verwachten ze net de productiefste werknemers. In Duitsland is er het minst vertrouwen in de werknemers: 79 procent van de HR-managers vreest daar 'voetbalverzuim'. 

Reis aangepast
Eén op de vijf Belgen past zelfs zijn reis aan aan het EK voetbal. Dat blijkt uit onderzoek van het onderzoeks- en adviesbureau WES. Amper 1,7 procent van de Belgen zakt af naar Frankrijk om meerdere matchen bij te wonen. Andere mijden Frankrijk liever: 1,7 procent van de ondervraagden is van bestemming veranderd om de heisa te vermijden. Door het EK zal ook 6,4 procent van de Belgen een reis plannen in een andere periode, terwijl 3,6 procent in België blijf om het voetbal te volgen. 

 

7 keer gelezen