Pro League test videorefs

Naast de bekendmaking van de kalender voor het seizoen 2016/2017, maakte de Pro League ook enkele nieuwigheden bekend. Zo zullen er het komend seizoen tests worden uitgevoerd met videorefs.

Die tests zullen doorgaan in samenspraak met de Wereldvoetbalbond FIFA. “Een videoref kan in vier gevallen tussenkomen: bij elk doelpunt, mogelijke strafschop, rode kaart-incidenten en in het geval van een ‘mistaken identity’ (wanneer een verkeerde speler een kaart krijgt)”, vertelt directeur-generaal Ludwig Sneyers.

Bedoeling is dat de Pro League samen met de FIFA het systeem eerst helemaal op poten zet en achter de schermen test. Het grote publiek zal er dus aanvankelijk niets van merken. Vermoedelijk zal het duren tot aan de play-offs vooraleer het systeem van toepassing zal zijn tijdens een match. 

Vernieuwde play-off 2
Play-off 2 zal volgend seizoen niet langer uit acht, maar wel uit twaalf ploegen bestaan. De nummers 7 tot en met 15 uit reeks 1A zullen het daarin opnemen tegen drie ‘gastploegen’ uit reeks 1B. De twaalf ploegen worden onderverdeeld in twee poules van zes teams: groep 2A en groep 2B.

De groepswinnaars spelen de finale van play-off 2. Die finale bestaat niet langer uit een heen- en terugmatch, maar slechts uit één wedstrijd. Hetzelfde geldt voor de barragematch tussen de winnaar van play-off 2 en de nummer 4 uit play-off 1.

Clean sheets
Naast de individuele klassementen voor de Gouden Stier (topscoorder) en Pro Assist (assistkoning), zullen ook de doelmannen in de prijzen kunnen vallen. Er komt namelijk een nieuw klassement voor de goalie met de meeste clean sheets.