Ciman redt Duivels van blamage

Bekijk het matchverslag vanaf 27:00.

De Rode Duivels hebben hun uitzwaaiwedstrijd tegen Noorwegen op het nippertje gewonnen. Op het uur stonden de Belgen in het Koning Boudewijnstadion nog met 1-2 in het krijt, maar kopballen van Hazard en Ciman zorgden ervoor dat België toch met een zege naar het EK trekt.

Al na drie minuten bracht Lukaku de Duivels op voorsprong. De aanvaller kon de bal makkelijk breed leggen naar Mertens, maar werkte gestuntel in de Noorse defensie eigenhandig af. Van aan de rand van de zestien joeg hij de bal snoeihard voorbij een twijfelende Nyland: 1-0. België combineerde vlot – Mertens en Hazard in het bijzonder – maar veel doelgevaar konden de Duivels in de openingsfase niet creëren. De beste kans was voor Witsel, die een afstandsschot net naast krulde.

Na twintig minuten leed Nainggolan dom balverlies, Johansen stuurde King meteen weg. De Noorse aanvaller liet Courtois geen schijn van kans en plaatste de bal perfect in de verste hoek: 1-1. De schrik kroop erin bij de Duivels, die er voor de pauze niet meer in slaagden om kansen bij elkaar te voetballen. Noorwegen was na de gelijkmaker zelfs de betere ploeg. Vlak voor de pauze ontsnapte België zelfs aan een achterstand. Jordan Lukaku liet Berisha in zijn rug ontsnappen. Die controleerde bal en trapte meteen op doel. Courtois behoedde de Belgen voor een achterstand.

Noors zondagsschot

Bij het begin van de tweede helft had diezelfde Berisha meer geluk. De Noor kwam van links naar binnen en trapte het leer droog in de winkelhaak: 1-2. België veerde recht en Hazard nam de rol van dirigent op zich. Zowel hij als De Bruyne, Mertens en Witsel namen de Noorse doelman onder vuur, maar die gaf een uur lang geen krimp. Twintig minuten voor tijd moest Nyland zich toch gewonnen geven. De Bruyne lepelde een voorzet tot bij Hazard, die de bal zowaar binnenkópte: 2-2.

Ciman matchwinnaar

De Noorse veer was gebroken en drie minuten later was de scheve situatie rechtgezet. Alderweireld verlengde een hoekschop van Mertens tot bij de ingevallen Ciman, die het derde doelpunt in het Noorse doel knikte. De Duivels herstelden het vertrouwen en gaven achterin nauwelijks nog wat weg. Ze boeken zo op de valreep een zege tegen Noorwegen en kunnen alsnog in alle rust naar Frankrijk afreizen. De Duivels vertrekken komende dinsdag naar Bordeaux, waar hun trainingskamp gelegen is. 

Op maandag 13 juni speelt België zijn eerste wedstrijd in Lyon, tegen Italië. De tweede partij - in Bordeaux tegen Ierland - volgt vijf dagen later. De slotwedstrijd in Groep E wordt op 22 juni afgewerkt. De laatste tegenstander van de Rode Duivels in de groepsfase is Zweden.