Blatter en 2 bobo's stalen €71 miljoen

Ex-voorzitter Sepp Blatter, voormalig secretaris-generaal Jérôme Valcke en voormalig financieel directeur Markus Kattner hebben de voorbije vijf jaar 71 miljoen euro van de FIFA doorgesluisd naar hun persoonlijke rekeningen. Dat heeft een intern onderzoek van de Wereldvoetbalbond aan het licht gebracht.

Het onderzoek toonde aan dat de drie de voorbije jaren hun salaris jaarlijks hebben verhoogd en dat ze zichzelf WK-bonussen en steekpenningen hebben uitgekeerd. Blatter, Valcke en Kattner zouden zich zo voor 79 miljoen Zwitserse frank hebben verrijkt.

Het Zwitserse gerecht maakte vrijdag ook bekend dat speurders zijn binnengevallen op de hoofdzetel van de Wereldvoetbalbond in Zürich. De huiszoeking kadert in het onderzoek naar corruptie door ex-voorzitter Sepp Blatter en voormalig secretaris-generaal Jérôme Valcke. De onderzoekers hebben documenten en telefoongegevens in beslag genomen.

Sinds vorig jaar loopt er een onderzoek naar beide heren. Blatter en Valcke worden ervan verdacht te hebben gefraudeerd tijdens hun ambt bij de FIFA. De twee blijven hun onschuld volhouden, maar toch heeft de Ethische Commissie van de FIFA hen voor respectievelijk zes en twaalf jaar geschorst. 

 

6 keer gelezen