Zes landen testen videorefs, België niet

De roep om videorefs in het voetbal wordt elk jaar groter. Daarom heeft de Wereldvoetbalbond FIFA zes landen aangeduid om er zowel offline als live tests mee uit te voeren. De zes testlanden zijn Nederland, Australië, Duitsland, de Verenigde Staten, Portugal en Brazilië.

Naast die zes landen zal de FIFA het systeem uittesten op het WK voor clubs, later dit jaar in Japan. Ook België stelde zich kandidaat om het systeem uit te proberen in de Jupiler Pro League, maar dat gaat (nog) niet door.

Op de resultaten van die tests is het wachten tot 2018 of mogelijk tot 2019. Dan pas zal de Wereldvoetbalbond een evaluatie maken en een finale beslissing nemen over de toekomst van het systeem. FIFA-voorzitter Gianni Infantino hoopt dat het WK 2018 in Rusland met videorefs kan gespeeld worden, maar het is dus nog niet duidelijk of dat zal lukken.

De videorefs zullen in eerste instantie aangewend worden om te bepalen of er sprake is van een geldig doelpunt, een rode kaart, een strafschop of een persoonsverwisseling.