Duivels winnen van Zwitserland met 1-2

De Rode Duivels hebben hun eerste oefenpartij naar aanloop van het EK in Frankrijk winnend afgesloten. In het Stade de Genève werd Zwitserland met 1-2 over de knie gelegd, na een weliswaar matige wedstrijd. Lukaku en De Bruyne zorgden voor de Belgische doelpunten.

De Duivels namen het initiatief in de openingsfase, maar de kansen werden door de Zwitsers bij elkaar gevoetbald. De mee opgerukte Lang was de eerste die zijn kans ging. Zijn schot belandde in het zijnet. België kreeg nauwelijks voet aan Zwitserse grond in het eerste halfuur. Hoekschoppen van De Bruyne waren te zacht of te laag getrapt, terwijl een bedrijvige Mertens zich al te vaak vast dribbelde. Pas net na het halfuur werd Sommer voor het eerst aan het werk gezet. De doelman van de Zwitsers moest een hard schot van De Bruyne uit zijn doel boksen.

Onnodige achterstand

Een minuut later slikten de Duivels een onnodig tegendoelpunt. Lang en Shaqiri combineerden vlot voorbij Vertonghen en Hazard. Aan de rand van de zestien plaatste Dzemaili de openingstreffer knap in de linkerhoek. Het antwoord van de Belgen liet niet lang op zich wachten. Senderos durft een voorzet van Mertens niet beroeren. Aan de tweede paal jaagt Lukaku de gelijkmaker voorbij Sommer: 1-1. Vlak voor de rust hield Courtois de thuisploeg van een nieuwe voorsprong. Op een vlijmscherpe counter liep Derdiyok slim de diepte in. Hij trapte naar de verste hoek, maar het Belgische sluitstuk was bij de pinken.

Ook in de tweede helft steeg het niveau nauwelijks. Vlak voor het uur opende Dembélé knap op De Bruyne. Die leverde een nagenoeg perfecte voorzet af bij Lukaku, maar de aanvaller kwam centimeters tekort om binnen te glijden. De Zwitsers creëerden na de pauze welgeteld een kans, maar de kleine Shaqiri kwam ook enkele centimeters te kort om binnen te knikken. Vijf minuten voor tijd zette de ingevallen Jordan Lukaku zich door op de linkerflank. Hij legde de bal terug tot bij De Bruyne, die de het leer van op afstand naast Sommer in doel trapte: 2-1.

Sterk ingevallen Origi

De Zwitsers eindigden de wedstrijd ietwat verrassend nog met tien. Seferovic beging een (lichte) overtreding op Vertonghen en riep nadien nog wat onlieve woorden richting de verdediger. Scheidsrechter Mazzoleni schoof de spits meteen rood onder de neus. Origi - een andere invaller - was in de absolute slotfase nog tweemaal dicht bij een derde doelpunt. Zijn eerste poging week af op een Zwitserse been en dwarrelde naast. Nadien pakte hij uit met een fantastische omhaal, die Sommer maar net onder zijn lat kon wegduwen. 

De Rode Duivels winnen met 1-2 van een tienkoppig Zwitserland en leveren dus een min of meer geslaagde generale repetitie af. De experimentele rechtsachterpositie van Witsel draaide niet slecht uit, maar veel snelheid was er in het aanvalsspel niet bespeuren. Pas na de rode kaart van Seferovic drukten ze het gaspedaal in en werden er heel wat kansen gecreëerd, maar verregaande conclusies vielen uit deze eerste oefenpot niet af te leiden.