De Keersmaecker: "Minstens halve finale"

"We moeten minstens de halve finale halen op het EK", dat zegt een ambitieuze bondsvoorzitter François De Keersmaecker. Hij sprak vanmiddag exclusief met VTM NIEUWS. De Keersmaecker reageerde ook voor het eerst op de dreigementen van kapitein Vincent Kompany. Die ging in de clinch met de voetbalbond over de portretrechten van de Rode Duivels.

In de aanloop naar het WK in Brazilië waren de gezichten van onze Rode Duivels overal terug te vinden. Op blikjes, flesjes, glazen, … In ruil daarvoor zouden de spelers vergoed worden door de Belgische voetbalbond, maar volgens Kompany zijn een aantal spelers nog steeds niet betaald. De Keersmaecker bevestigt dat een viertal spelers inderdaad nog geen geld heeft gezien, maar daar zou een reden voor zijn. “Ik kan daar geen details over geven en zal ook geen namen noemen. Ik wil alleen duidelijk maken dat er een veertigtal spelers aanspraak kon maken op vergoedingen. Het overgrote gedeelte is betaald en daar is geen probleem over. Het gaat over enkele uitzonderingen.”

Vincent Kompany was de man achter de kritiek op de voetbalbond in verband met de portretrechten. Volgens De Keersmaecker mag hij daar ook iets over zeggen. “Hij is de kapitein en voorzitter van de spelersraad. Als iemand het moet zeggen, is hij het wel. Alleen zijn timing was niet zo goed. We hebben een goed gesprek nodig omdat er wat misverstanden over bestaan.” Kompany is ook de spreekbuis van de spelersgroep, maar zal er dit EK niet bij zijn door een blessure. “Dat we hem moeten missen is een handicap op en naast het veld. Hij had een grote impact op de hele spelersgroep. Aan zijn statuut werd niet geraakt. We zullen hem zeker missen.”

De speler die Vincent Kompany vervangt als kapitein van de Rode Duivels, is Eden Hazard. François De Keersmaecker is ervan overtuigd dat hij die rol goed zal uitvoeren. “Eden zal een andere stijl hebben dan Vincent. Maar als de coach ervan overtuigd is dat hij die rol op zich kan nemen, moeten wij daar vertrouwen in hebben. Ik denk dat hij ook de kwaliteiten heeft om die rol tot een goed einde te brengen.”

Op 13 juni beginnen de Rode Duivels aan hun EK in Frankrijk. De verwachtingen bij de spelers en supporters zijn hoog. “Dat mag ook”, zegt De Keersmaecker. “We mogen fier zijn dat we een hele goede ploeg hebben. We zijn nog altijd de eerste Europese ploeg op de FIFA-ranking en al onze spelers zijn dragende spelers in de grote competities. De spelers zijn ook enorm gemotiveerd. Sommigen zeggen dat ze met niet minder dan de eindwinst tevreden zullen zijn. Dat vind ik prachtig. Volgens mij zit een halve finale er zeker in.”