Familie Duchâtelet koopt STVV

Eersteklasser STVV komt opnieuw in handen van Roland Duchâtelet. Dat heeft hij vrijdagvoormiddag zelf bevestigd aan VTM NIEUWS en is door de club bekend gemaakt op een persconferentie. Zijn vrouw Marieke Höfte wordt voorzitster, wat een primeur is in het Belgische profvoetbal. Nog nooit stond een vrouw aan het hoofd van een Belgische profclub.

De voorbije vier jaar was Bart Lammens eigenaar van STVV. Die besliste om al zijn aandelen te verkopen aan Stayen NV van de familie Duchâtelet. “Het professionele voetbal vereist een stabiele aandeelhoudersstructuur om een club een groei te verzekeren in de Belgische eerste klasse”, vertelt Lammens. “Het voorbije wintermercato hebben we gemerkt hoe moeilijk dat was in de huidige structuur, waar ik er alleen voor stond. En dus zijn we hard op zoek gegaan naar investeerders.”

Lammens zegt dat er voornamelijk interesse was vanuit het buitenland. “Ik heb de familie Duchâtelet altijd op de hoogte gehouden van de gesprekken die wij voerden, omdat zij als eigenaar van het stadion toch betrokken zijn bij het reilen en zeilen van de club. Daaruit is het gesprek op gang gekomen om de club terug in hun handen te brengen. Vandaag ben ik heel blij en opgelucht dat we opnieuw een stap vooruit zetten en dat de club en het stadion weer verenigd zijn in de handen van de familie Duchâtelet.”

Eerste vrouwelijke voorzitter
Met Marieke Höfte, de vrouw van Roland Duchâtelet, krijgt STVV als eerste Belgische profclub ooit een vrouw als voorzitter. Ook haar man krijgt opnieuw een belangrijke stem binnen de club. “Ik zal verantwoordelijk zijn voor het organisatorische, Roland zal samen met Philippe Bormans het sportieve op zich nemen”, verduidelijkt Höfte.

Terugkeer Roland Duchâtelet
Roland Duchâtelet was eerder al eigenaar van STVV tot 2011. Na zijn vertrek bij de Kanaries investeerde Duchâtelet in Standard. Hij kocht 98 procent van de aandelen van de Luikse club, maar kreeg tijdens zijn mandaat heel wat weerwerk van supporters. Zij konden zich niet vereenzelvigen met de (transfer)politiek die de club voerde en bedreigden Duchâtelet zelfs tot in zijn eigen kantoor. In 2015 verkocht hij de club door aan Bruno Venanzi. 

In tussentijd werd Bart Lammens de algemene voorzitter van STVV. Die zocht al even naar een overnemer en heeft die met Duchâtelet nu gevonden. Naast STVV is Duchâtelet ook nog eigenaar van het Duitse Carl Zeiss Jena, het Engelse Charlton Athletic en het Spaanse Alcórcon.