Dit was het seizoen van Anderlecht

Anderlecht grijpt voor het tweede jaar op rij naast de titel. Na een moeilijk seizoen eindigde de ploeg van Besnik Hasi toch nog op de tweede plaats, die recht geeft op de derde voorronde van de Champions League. Desondanks morde het publiek en nam de druk op trainer Hasi toe. Aan het einde van het seizoen mocht Hasi dan ook vertrekken bij paars-wit. Een overzicht van het seizoen van Anderlecht.

Aardig begin

Anderlecht zag in de zomer toppers als Mitrovic en Mbemba vertrekken en haalde met Ivan Obradovic, Kara Mbodji & Stefano Okaka enkele vervangers binnen. Paars-wit begon aardig aan de competitie met 7 op 9. Onder andere Youri Tielemans scoorde 2 goals in de eerste drie wedstrijden. Op speeldag 4 leed Anderlecht echter z’n eerste nederlaag. Op het veld van Oostende ging paars-wit kansloos onderuit met 3-1. Het zou de eerste zijn van 8 nederlagen op verplaatsing.

Toch nog op kop

Daarna rechtte Anderlecht de rug. Dankzij goals van Stefano Okaka tegen Westerlo, Charleroi, Waregem en Club Brugge pakte Anderlecht enkele belangrijke overwinningen. Op speeldag 12 kwam paars-wit zelfs alleen aan de leiding na een 3-1 thuisoverwinning tegen Club Brugge. Toch had Anderlecht het vaak moeilijk tegen de kleinere ploegen, thuis tegen KV Mechelen bijvoorbeeld miste Anderlecht maar liefst drie strafschoppen in één wedstrijd. Tot overmaat van ramp kwam KV Mechelen in de slotminuut zelf nog langszij na een owngoal van Kara.

Wisselvallige resultaten

Europees ging het wel goed voor paars-wit. Het plaatste zich voor de 1/16e finales van de Europa League in een poule met Tottenham, Monaco & Qarabag. Thuis werd zelfs met 2-1 gewonnen van de Spurs. In de competitie ging het wat minder: het verloor de klassieker tegen Standard met 1-0, en ook tegen Genk (0-0) en Oostende (1-1) werd niet gewonnen. De druk op trainer Hasi nam toe, maar net op dat moment maakte Anderlecht wél indruk. Op het veld van Club Brugge, tot dan toe ongeslagen in Jan Breydel, won paars-wit met duidelijke 1-4 cijfers.

Niet overtuigend

Anderlecht sloot zo 2015 af op een tweede plaats na kampioen AA Gent. In de eerste wedstrijd na de winterstop ging Anderlecht meteen op bezoek in de Ghelamco Arena. Paars-wit speelde aardig, maar ging toch met 2-0 de boot in na twee doelpunten van Depoitre. Maar hét dieptepunt kwam eind februari, begin maart. Anderlecht pakte een povere 1 op 9 in de competitie. Er werd achtereenvolgens verloren op het veld van Waasland-Beveren en Moeskroen. De kwalificatie voor de 1/8e finale van de Europa League zorgde tussendoor wel voor euforie, maar vooral de nederlaag tegen staartploeg Moeskroen kwam heel hard aan.

Goede start in play-off 1

Anderlecht begon zo als derde aan play-off 1, maar het vertrouwen kwam snel terug bij een 6 op 6 in de eerste twee wedstrijden. Op speeldag 3 kreeg paars-wit het bezoek van leider Club Brugge. Anderlecht won dankzij een doelpunt in de tweede helft van Youri Tielemans en kwam zo terug tot op 1 punt van blauw-zwart. Het geloof in een 34e landstitel was helemaal terug. Maar één week later volgde de ontnuchtering toen Anderlecht opnieuw verloor op het veld van Oostende, ditmaal met 4-2. Enkele heethoofden liepen zelfs het veld op en de wedstrijd moest tien minuten stil gelegd worden.

Anderlecht reageerde wel met een 6 op 6 na overwinningen tegen AA Gent en thuis tegen KV Oostende (met een doelpunt in de slotminuut van Okaka), maar door hetzelfde parcours van Club Brugge kon blauw-zwart op eigen veld de titel pakken tegen… Anderlecht. Paars-wit had al drie keer gewonnen van Club Brugge maar begon aan de wedstrijd zonder de geschorste Kara en de geblesseerde Defour. Het ging al snel kopje onder in Jan Breydel. Club speelde op een wolk een stuurde Anderlecht met 4-0 terug naar huis. Club kampioen en Anderlecht moet nog een jaar langer wachten op de 34e titel.

Nadien nam de kritiek op trainer Hasi alleen nog maar toe. Het povere spel en morrende supporters hielpen daar niet veel bij. Na de vernedering op het veld van Club Brugge verloor het, ondanks een goede wedstrijd, ook van Racing Genk met 5-2. Op de slotspeeldag verzekerde Anderlecht zich wel van de tweede plaats, maar het lot van trainer Hasi leek bezegeld. Een week na het einde van de competitie werd de samenwerking tussen Anderlecht en Hasi stopgezet.

6 keer gelezen