Officieel: Mourinho nieuwe trainer Man United

Wat al een tijdje in de lucht hing, is nu ook zeker: José Mourinho is de nieuwe trainer van Manchester United. De Portugees heeft een contract voor drie jaar, met een jaar optie, getekend bij de Engelse topclub. Bij United wordt hij de opvolger van Louis van Gaal, die eerder deze week ontslagen werd. 

Voorzitter Ed Woodward vindt José Mourinho de geschikte man voor Manchester United. "José is simpelweg de beste trainer in het voetbal vandaag. Hij won prijzen en inspireerde spelers in landen over heel Europa. Natuurlijk kent hij de Premier League heel goed, want hij won hier al drie landstitels. Hij is de geschikte man om ons te laten aanknopen met het succes."

Mourinho zelf noemt zijn aanstelling een “speciale eer”. "Deze club is bekend en wordt bewonderd over de hele wereld. Er hangt een mystiek en een romantiek rond die geen enkele club kan bieden. Ik voelde altijd een bepaalde affiniteit met Old Trafford. Ik heb hier als trainer enkele speciale herinneringen en mijn contact met de fans was altijd goed. Ik kijk ernaar uit hun trainer te zijn en te genieten van hun fantastische steun in de komende jaren."

De 53-jarige José Mourinho werd in december nog ontslagen bij Chelsea. Hij kreeg de club van Rode Duivels Eden Hazard & Thibaut Courtois niet op de rails en bengelde net boven de degradatiezone. Een jaar eerder had Mourinho Chelsea wel nog de titel bezorgd. Voor ‘The Special One’ was het de derde titel bij de Londense club.

In het verleden was de Portugees ook aan de slag bij Real Madrid en Inter Milaan. Met Real won hij de Spaanse titel en bij Inter pakte hij in 2010 de treble: de Champions League, de Italiaanse titel én beker. Voor hij naar Italië trok, was hij al eens vier jaar trainer bij Chelsea. Met de Londense club pakte hij toen de titel in 2004 en 2005 en de FA Cup in 2007. Chelsea haalde de succesvolle Portugees weg bij Porto, met wie hij zowel de UEFA Cup als de Champions League wist te winnen.