KV Oostende beleeft topseizoen

De seizoensrevelatie in de Jupiler Pro League was zonder twijfel KV Oostende. De kustploeg van de flamboyante voorzitter Marc Coucke kroonde zich in november tot herfstkampioen en bereikte voor het eerst in de clubgeschiedenis play-off 1.

Sterke start

KV Oostende begon heel sterk aan het seizoen. In de eerste vijf wedstrijden zorgden de troepen van Yves Vanderhaeghe voor een mooie 13 op 15. Op de vierde speeldag verraste KVO een eerste keer door in eigen huis met 3-1 te winnen van Anderlecht. Oostende pakte toen ook voor het eerst de leiding in de JPL.

KVO blijft verbazen

Na die knappe overwinning tegen Anderlecht ging Oostende door op zijn elan. De week erna ging ook Standard voor de bijl op Sclessin (1-2) en op bezoek bij Waasland-Beveren haalde KVO zwaar uit. Het werd 1-5 en Oostende boekte zo zijn grootste uitzege van het seizoen.

Op de dertiende speeldag kwam Racing Genk op bezoek. Na een 1 op 6 hoopte KVO voor eigen publiek nog eens te winnen. De kustploeg ging de rust in met een 2-0 voorsprong, maar vlak na de pauze hingen de Limburgers de bordjes weer gelijk. Na de gelijkmaker werd KV Oostende twee keer een penalty ontnomen, tot groot ongenoegen van coach Yves Vanderhaeghe. Hij werd de tribunes ingestuurd. Van daaruit zag hij Cyriac tien minuten voor tijd toch het winnende doelpunt maken. Wat zorgde voor een enorme ontlading.

Herfstkampioen

KV Oostende sloot de heenronde af met 31 op 45 en kroonde zich tot herfstkampioen. De club schreef zo een beetje geschiedenis, want voor het eerst in 25 jaar was dat geen ploeg uit de “G5”. De terugronde verliep minder vlot voor de kustploeg, maar af en toe zorgde KVO toch nog eens voor een uitschieter. Zo zetten de jongens van Yves Vanderhaeghe in de laatste thuiswedstrijd van 2015 Standard opnieuw opzij. Deze keer won KVO met 4-1.

Afscheid van Albertpark “old look”

Nadien verliep het allemaal wat minder voor het “weireldploegsje” van Marc Coucke. Na de glansrijke prestatie tegen Standard kon KV Oostende vijf wedstrijden lang niet meer winnen en de club zakte naar een vierde plaats in het klassement. Op bezoek bij Lokeren werd er voor het eerst gewonnen in 2016 en twee weken later nam KVO in schoonheid afscheid van het Albertpark “old look”. Oostende stuurde AA Gent huiswaarts met een 5-2-nederlaag. De resterende "thuiswedstrijden" van het seizoen zou KVO afwerken op Schiervelde, in Roeselare.

PO1 geen succesverhaal

De kustploeg eindigde op de vierde plaats na de reguliere competitie en kwalificeerde zich zo voor het eerst in de clubgeschiedenis voor play-off 1. Maar dat werd niet meteen een succesverhaal. KVO pakte in de eerste vier PO-wedstrijden amper 1 op 12. Tegen Anderlecht – een ploeg die KVO wel ligt – wilden de Kustboys voor een ommekeer zorgen. Na een tumultueuze match, die door enkele heethoofden bij de Anderlecht-supporters even werd stilgelegd, boekte KV Oostende zijn eerste zege in play-off 1: het won met 4-2.

In zijn laatste vijf wedstrijden van het seizoen kon KV Oostende nog twee keer winnen, bij Zulte Waregem en thuis tegen Genk. De vierde confrontatie met Anderlecht dit seizoen werd in de slotminuten verloren en ook in de Ghelamco Arena ging de kustploeg onderuit. Eindigen deed KVO op een positieve noot. Op de slotspeeldag pakte het een puntje op het veld van de nieuwe landskampioen Club Brugge. KV Oostende eindigt het seizoen op de vijfde plaats.

4 keer gelezen