Dit was het seizoen van Club Brugge

Play-off 1 zit erop. We kennen de landskampioen en de tickets voor Europees voetbal zijn (bijna) allemaal verdeeld. Vandaag blikken we nog eens terug op het seizoen van de nieuwe kampioen Club Brugge. Blauw-zwart pakte na elf jaar nog eens die felbegeerde titel, maar het liep lang niet het hele seizoen van een leien dakje.  

Moeilijk begin

Club Brugge kende een moeilijke competitiestart en leed op de openingsspeeldag meteen een 2-1 nederlaag tegen promovendus STVV. Tom De Sutter bracht de Bruggelingen wel op voorsprong, maar STVV met een swingende Edmilson ging erop en erover in de tweede helft. Eind augustus haalde blauw-zwart een eerste keer zwaar uit. Het won thuis van een zwalpend Standard met 7-1. Abdoulay Diaby scoorde vier doelpunten in die wedstrijd. Desondanks kreeg Michel Preud’homme z’n ploeg nog niet helemaal op de rails: Club ging onderuit op het veld van Zulte Waregem, Moeskroen en AA Gent. De Buffalo’s wonnen in de Ghelamco Arena met 4-1.

Eerste keer op dreef

Eind oktober verloor Club een vijfde keer in 12 wedstrijden, nu met 3-1 op het veld van rivaal Anderlecht. Maar daarna kwam de motor van blauw-zwart op gang. Het won 6 competitiewedstrijden op rij en maakte vooral thuis een ijzersterke indruk. Jelle Vossen scoorde het enige doelpunt tegen z’n ex-club Racing Genk en Hans Vanaken lukte z’n eerste competitiedoelpunt voor Club in de 1-4 uitzege tegen KV Mechelen. Die sterke reeks werd abrupt afgebroken met twee opeenvolgende nederlagen: op het veld van Standard werd het 2-0 en Anderlecht diende Club z’n enige thuisnederlaag van het seizoen toe. Paars-wit vernederde Club Brugge in eigen huis met 1-4.

IJzersterke reeks

Club kon 2015 toch nog goed afsluiten na een 1-4 overwinning op het veld van KV Kortrijk. Blauw-zwart ging de winterstop in op een derde plaats op drie punten van leider AA Gent. Na de winterstop kwam blauw-zwart echt onder stoom. De komst van doelman Ludovic Butelle en de terugkeer van Björn Engels achterin zorgden voor een stevige achterhoede en ook voorin liep het goed met doelpunten van Diaby, Vossen, Vanaken en Refaelov. Club Brugge pakte 27 op 30 en nam na een 1-0 overwinning tegen AA Gent de leidersplaats over. Het mocht ook als leider beginnen aan play-off 1 met twee punten meer dan AA Gent. Club begon sterk in play-off 1: het won met 0-1 op het veld van debutant KV Oostende en thuis wonnen ze opnieuw van AA Gent. Deze keer met 2-0.

Reactie na 0 op 6

Na de overwinning tegen AA Gent stond Club nu 7 punten voor op de Buffalo's. Anderlecht volgde op vier punten. Club kon de concurrent uit de hoofdstad terugslaan, maar op bezoek in het Astridpark werd met 1-0 verloren. In de eerste helft strandde de 0-1 van Diaby op de paal, in de tweede kon Youri Tielemans wel scoren en paars-wit stond plots maar één punt achter. Enkele dagen later werd opnieuw verloren: ditmaal met 4-2 in Genk. Maar door het gelijkspel van Anderlecht in Gent bleef blauw-zwart leider.

Club Brugge reageerde daarna sterk. Thuis tegen Zulte Waregem won blauw-zwart met 5-0. Acht dagen later nam het revanche tegen Racing Genk door de Limburgers met 3-1 huiswaarts te sturen. Club stoomde door naar een 9 op 9 na een duidelijke 1-4 zege op het veld van AA Gent. Gent domineerde de eerste helft maar onder impuls van een ijzersterke José Izquierdo boekte het een cruciale overwinning in de strijd om de titel.

Kampioen

Door de overwinning tegen Gent kon Club Brugge kampioen spelen tegen Anderlecht, de natte droom van elke Club-supporter. Blauw-zwart moest daarvoor wel winnen van de aartsrivaal om zich te verzekeren van de veertiende landstitel in de clubgeschiedenis. Winnen deed Club Brugge, en hoe! Blauw-zwart was heer en meester in het eigen Jan Breydelstadion en zette paars-wit met 4-0 opzij.

9 keer gelezen