"Veel facetten van voetbal weg bij RSCA"

Voor het tweede opeenvolgende seizoen kan Anderlecht geen prijs in de kast bijzetten. De recordkampioen verloor zondag de match van de laatste kans in en tegen Club Brugge en zag de grote rivaal uit West-Vlaanderen triomferen met de kampioenenbeker. Als ex-speler en supporter van Anderlecht doet de huidige gang van zaken pijn aan de ogen bij Gilles De Bilde.

"Dit is niet iets wat pas van zondag dateert. Het is zelfs iets wat al een hele tijd sluimert. Het is een trend die Anderlecht alleen maar in een neerwaartse spiraal heeft gebracht. Het niveau is daardoor niet meer dat van wat het moet zijn. Als je het cijfermatig bekijkt, kan je hen moeilijk iets verwijten. Ze hebben sinds 2010 vier keer de titel gepakt. Alleen de kwaliteit en het spelniveau is er niet meer. Er is een gebrek aan inzet, motivatie, beleving en snelheid van uitvoering. Er zijn zoveel facetten in het voetbal die niet meer in Anderlecht aanwezig zijn. Anderlecht zou in België het voorbeeld moeten zijn van mooi, technisch en attractief voetbal, maar ik heb de indruk dat dat niet meer mogelijk is met de huidige spelerskern", aldus de voormalige Gouden Schoen.

De transfers - met name die in de winter - die paars-wit de afgelopen twee jaar deed zijn volgens De Bilde een tegenvaller. "Ze kozen voor spelers die amper tot spelen kwamen bij hun vorige clubs. Daarmee waagden ze een gok en dat risico is nu verkeerd uitgedraaid. Maar als je moet rekenen op risicotransfers in de winter, wil dat ook zeggen dat het in de zomer niet zo goed gelukt is. Het gaat natuurlijk ook om de begeleiding van die spelers. De staf moet hen beter maken. Misschien is daar óók een probleem, maar het zijn nog altijd de spelers zijn die het moeten doen. Je moet het als speler verdienen om bij Anderlecht voetballer te zijn."

Er lijkt ook niet meteen een oplossing voorhanden om de inzet en het niveau op te krikken. Een nieuwe coach? Nieuwe spelers? "Het is natuurlijk moeilijk om de halve kern eruit te gooien en daarvoor nieuwe spelers aan te trekken. Dat is vrijwel onmogelijk. Maar vanuit het bestuur moet er wel een duidelijk signaal komen naar de spelers toe en dat door eventueel een aantal transfers te realiseren. Maar de vraag is: kan dit?"