Svilar: "Wil beste doelman ter wereld worden"

De Belgische U17 neemt het vanavond in de kwartfinales van het EK op tegen Duitsland. In doel bij de jonge Duivels staat Mile Svilar, de 16-jarige zoon van Antwerp-icoon Ratko. In een interview met de UEFA klinkt de jonge goalie bijzonder ambitieus: “Ik wil de beste doelman ter wereld worden.”

Mile Svilar is een van de grote talenten bij de jeugd van Anderlecht en bij de jonge Duivels en heeft dus een duidelijk doel in zijn leven. “Ik weet ook wat ik moet doen om dat doel te bereiken: hard werken, stevig trainen, de voeten op de grond houden en vooral sterke matchen keepen.”

Vooral met dat laatste is hij goed bezig. Bij de Belgische U17 slikte hij in de laatste zes wedstrijden amper één tegendoelpunt. “We hebben dan ook een goede verdediging en sterke organisatie”, zegt hij. Met Anderlecht bereikte hij de voorbije twee seizoenen telkens de halve finales van de UEFA Youth League. “Als iemand een fout maakt, zet een teamgenoot die altijd recht. Dat is onze kracht.”

Vader als grote voorbeeld

Het grote voorbeeld van Mile is zijn vader Ratko Svilar. Hij is voormalig Joegoslavisch international en was jarenlang sterkhouder bij Antwerp. “Mijn vader is een grote hulp. Ik heb bijna alles geleerd van hem. We hebben ook ongeveer dezelfde stijl. Ik heb altijd naar hem opgekeken.”

Ook bondscoach van de U17, Thierry Siquet, is heel lovend over zijn doelman. “Op zijn leeftijd is hij een van de beste keepers in Europa. Hij is bovendien erg nuchter, een voordeel als zoveel Europese topclubs je het hof maken.”

10 keer gelezen