Platini blijft voor vier jaar geschorst

Michel Platini blijft voor vier jaar geschorst. Dat heeft het Internationaal Sporttribunaal TAS beslist. Platini vocht daar zijn schorsing van zes jaar aan die de FIFA hem eerder oplegde. Die is nu herleidt tot vier jaar. De Fransman treedt ook af als voorzitter van de UEFA, dat zegt zijn advocaat.

Oorspronkelijk besliste de Ethische Commissie van de FIFA om UEFA-voorzitter Michel Platini voor acht jaar te schorsen. De Fransman zou in 2011 een verdachte betaling van 1,8 miljoen euro hebben ontvangen van ex-FIFA-voorzitter Sepp Blatter. Die kreeg dezelfde straf.

In februari verminderde de beroepscommissie van de FIFA hun straf met twee jaar, maar dat was nog te veel voor Platini en Blatter, die naar het TAS trokken. Het Internationaal Sporttribunaal beslist nu dus om daar nog eens twee jaar van af te doen voor Platini.

Volgens het TAS was de betaling niet legitiem en niet gedocumenteerd. Er bestaat alleen een mondelinge overeenkomst. Platini had, zo zegt het TAS, een “onterecht voordeel” waardoor een schorsing op zijn plaats is. De termijn van zes jaar is wel “te streng”. Zijn boete wordt teruggebracht van 80.000 tot 60.000 Zwitserse frank (72.000 - 54.000 euro).

Ook Sepp Blatter vecht zijn schorsing aan voor het TAS. Uitspraak in die zaak volgt later deze maand. 

Ontslag als voorzitter UEFA

Op 18 mei in Bazel buigt een buitengewoon Uitvoerend Comité van de UEFA zich over de beslissing van het TAS. Op die dag vindt in de Zwitserse stad ook de finale van de Europa League tussen Liverpool en Sevilla plaats. 

In een communiqué bevestigt Platini dat hij zijn mandaat ter beschikking stelt "zoals afgesproken met de nationale bonden". Hij heeft het over een "grote onrechtvaardigheid" en kondigt "verdere gerechtelijke stappen" aan. Daarvoor moet de 60-jarige Fransman zich wenden tot de Zwitserse rechtbanken. 

4 keer gelezen