Luca Toni hangt schoenen aan de haak

De Italiaanse aanvaller Luca Toni stopt na dit seizoen met profvoetbal. Hij speelde onder meer voor Fiorentina, Bayern München, Juventus en AS Roma en trok 47 keer het truitje aan van La Squadra Azzurra.  

Zijn mooiste jaren beleefde hij bij Fiorentina, de ploeg waarmee hij in het seizoen 2005-06 topschutter werd in de Serie A. In 2006 pakte hij met Italië ook de wereldtitel. De Italianen bleken tijdens de beslissende strafschoppenreeks over sterkere zenuwen te beschikken dan Les Bleus. Toch zal dat WK ons vooral bijblijven door de kopstoot van Zidane. 

Na zijn vertrek bij Bayern München in 2009 ging het met zijn carrière steil bergaf. Tot hij in 2013 terecht kwam bij de Italiaanse promovendus Hellas Verona. Daar herleefde hij volledig en vond hij z’n neus voor doelpunten terug. Tijdens zijn tweede seizoen bij Hellas kroonde hij zich zelfs tot topschutter van de Serie A. 

Dit seizoen loopt het een pak stroever bij Verona en komt de lange spits niet vaak meer aan spelen toe. Zondag neemt hij in eigen huis afscheid van het voetbal. Zijn ploeg ontvangt dan de nieuwe kampioen, Juventus.